Hlavní obsah

Vondroušová královnou, pro korunku si při smutném galavečeru nešla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český sport má novou královnu, korunku za rok 2023 si vysloužila Markéta Vondroušová, která na trůnu střídá Ester Ledeckou. Jenže pro trofej se při vyhlášení Sportovce roku rozhodla osobně nejít kvůli tragické čtvrteční střelbě na Filozofické fakultě UK, převezme ji v pátek na Štvanici.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tenistka Markéta Vondroušová si cenu nakonec převezme až v pátek.

Článek

Čtyřiadvacetiletá tenistka v 65. ročníku ankety Klubu sportovních novinářů vládla zejména díky triumfu ve Wimbledonu.

Její triumf byl poměrně jednoznačný, v hlasování 233 žurnalistů získala 1579 bodů, s odstupem 147 bodů brali druhé místo historicky první čeští mistři světa v plážovém volejbale Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem. Třetí příčku získal nejlepší ze zástupců kolektivních sportů, hvězda hokejistů Bostonu Bruins David Pastrňák, jenž anketu vyhrál v roce 2020.

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova byla oceněna v pražském hotelu Hilton, kde se večerem prolínala připomínka obětí tragických událostí v podobě minuty ticha i černých stužek na oděvu vyhlašujících.

Vondroušová se stala třetím zástupcem tenisu, který anketu ovládl, před ní se to povedlo Janu Kodešovi (1973) a Petře Kvitové (2011 a 2014). Ve všech případech k ocenění pomohl triumf na nejslavnějším grandslamovém turnaji ve Wimbledonu.

Vondroušové se to povedlo jako první nenasazené hráčce v open éře, zahrála si i čtvrtfinále US Open a kvalifikovala se na Turnaj mistryň. Aktuálně je ve světovém žebříčku číslem sedm a nejvýše postavenou Češkou.

Na první místo ji zařadilo 89 hlasujících, 32 členů Klubu sportovních novinářů na první místo napsalo Perušiče se Schweinerem, pro 26 hlasujících byl letos jedničkou Pastrňák.

Mezi kolektivy poprvé v historii skončila nejvýše česká hokejová reprezentace do 20 let, svěřenci trenéra Radima Rulíka si triumf vysloužili stříbrným tažením na lednovém světovém šampionátu v Halifaxu.

Na první místo je zařadila nadpoloviční většina hlasujících, před smíšenou čtvrtkařskou štafetou, která získala bronz na mistrovství světa a vyhrála Evropské hry, kralovali s komfortním náskokem 74 bodů.

Ceny předávaly sportovní legendy spolu se žurnalisty v připomínce stého výročí existence Klubu sportovních novinářů.

Jako legenda byl in memoriam oceněn Bedřich Šupčík, první československý olympijský vítěz. Ve šplhu na laně bez přírazu zvítězil v roce 1924 v Paříži, jeho ocenění má tak i symbolický odkaz k olympijským hrám, které francouzská metropole bude hostit příští rok.

Nabitá byla juniorská kategorie, v níž mělo Česko letos hned několik mistrů světa. Nejvýše skončila nejmladší z úspěšného slalomového rodu Galuškových Bára, kajakářka na divoké vodě. Za ní se umístil krasobruslařský taneční pár sourozenců Kateřiny a Daniela Mrázkových a se stejným bodovým ziskem plavec Miroslav Knedla.

Cenu od Národní sportovní agentury za oddanost sportu získala neslyšící diskařka Lenka Matoušková, vítězka deaflympiády.

SPORTOVEC ROKU 2023
Jednotlivci
1. Markéta Vondroušová (tenis) 1579 b.
2. Ondřej Perušič, David Schweiner (plážový volejbal) 1432 b.
3. David Pastrňák (hokej) 1251 b.
4. Eva Adamczyková (snowboarding) 1147 b.
5. Karolína Muchová (tenis) 862 b.
6. Jakub Vadlejch (atletika) 836 b.
7. Martin Fuksa (kanoistika) 810 b.
8. Jiří Prskavec (vodní slalom) 783 b.
9. Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková (tenis) 749 b.
10. Marie Horáčková (lukostřelba) 729 b.
Kolektivy
1. Hokejisté Česka do 20 let 422 b.
2. Smíšená štafeta Česka 4x400 m 348 b.
3. Hokejistky Česka 313 b.
Junior roku
1. Bára Galušková (slalom na divoké vodě) 41 b.
2.-3. Miroslav Knedla (plavání) 35 b.
2.-3. Kateřina a Daniel Mrázkovi (krasobruslení) 35 b.
Sportovní legenda 2023 Cena Emila Zátopka
Bedřich Šupčík (gymnastika – šplh na laně bez přírazu)
Oddanost sportu 2023 Cena Národní sportovní agentury
Lenka Matoušková (hod diskem neslyšící)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články