Hlavní obsah

Rusko přizve na národní univerziádu sportovce ze "spřátelených zemí"

Rusko přizve sportovce ze "spřátelených zemí" na své univerzitní hry, řekl ministr sportu Oleg Matycin. Národní univerziáda je naplánovaná na začátek července. Ruští sportovci jsou aktuálně vyloučeni z drtivé většiny mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu, kterou nařídila jejich vláda.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

"Na začátku července pořádáme celoruskou univerziádu, kam pozveme také univerzity ze zemí, které jsou nám přátelské," řekl ministr agentuře TASS. Nejmenoval, jakých zemí se to konkrétně týká, ale nabízí se například Bělorusko. To ruského agresora na Ukrajině podporuje, kvůli čemuž sankce dopadají i na jeho sportovce. Také Bělorusové nesmějí ve většině sportů soutěžit na mezinárodní úrovni.

Matycin byl do loňska prezidentem Mezinárodní federace univerzitního sportu (FISU), ale funkci opustil kvůli trestu za systematický doping v Rusku. Tako mezinárodní sportovní organizace po vypuknutí války na Ukrajině vyloučila ruské a běloruské sportovce a funkcionáře ze svých akcí minimálně do konce tohoto roku. Týká se to i letní univerziády v Číně.

FISU navíc Rusku a Bělorusku odebrala tři akce naplánované na letošek. Prozatím ale ponechala v Jekatěrinburgu příští ročník vrcholné letní akce akademického sportu, který by se měl v tomto ruském městě uskutečnit v roce 2023. Obvyklý dvouletý interval je kratší kvůli posunu loňské univerziády na letošek.

Reklama

Související témata: