Hlavní obsah

Šachista Navara nestačil na mladého Inda a na Světovém poháru skončil ve 3. kole

Šachista David Navara vypadl na Světovém poháru ve 3. kole. Českou jedničku vyřadil po výsledku 1,5:0,5 sedmnáctiletý Ind Ramešbabu Praggnanandhaa. Mezi nejlepších 32 hráčů turnaje tak nepostoupil žádný český reprezentant. Thai Dai Van Nguyen skončil ve 2. kole, Peter Michalík už v úvodním.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Navara vstoupil do zápasu hraného na dvě partie klasického šachu porážkou černými figurami. V neděli tak potřeboval bílými vyhrát, aby si vynutil tie-break, partie ale skončila po 69 tazích remízou. Jeden z největších světových talentů Praggnanandhaa potvrdil roli favorita, ačkoliv v turnaji je oproti českému zástupci nasazený pouze o tři místa výše na 31. pozici. V dalším kole ho čeká druhý hráč žebříčku Hikaru Nakamura z USA.

První tři hráči ze Světového poháru se kvalifikují na Turnaj kandidátů v roce 2024, ze kterého vzejde příští vyzyvatel mistra světa Číňana Ting Li-žena. Jistotu účasti má zatím pouze poražený z dubnového souboje o titul Rus Jan Něpomňaščij. Mistr světa z let 2013 až 2023 Magnus Carlsen se šachové koruny vzdal s tím, že nemá motivaci titul nadále obhajovat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.