Hlavní obsah

Šéfem šachové federace FIDE zůstal Rus Dvorkovič, ve volbách porazil Ukrajince

Prezidentem Mezinárodní šachové federace (FIDE) bude nadále Arkadij Dvorkovič. Bývalý místopředseda ruské vlády byl znovuzvolen do funkce během olympiády v Čennaí, na níž nesmějí startovat ruští šachisté kvůli invazi na Ukrajinu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek.

Článek

Dvorkovič, jenž vede FIDE od roku 2018, vyhrál volby jednoznačně. Dostal 157 hlasů, zatímco jediný jeho protikandidát, ukrajinský velmistr Andrij Baryšpolec, jen šestnáct. Dvorkoviče podpořil mimo jiné bývalý mistr světa Višvánáthán Ánand z Indie, jenž se stal jeho viceprezidentem.

Baryšpolec před volbou Dvorkovičovi vyčítal jeho napojení na Kreml. "Jsi zodpovědný za budování ruské válečné mašinerie," řekl Dvorkovičovi, jenž byl v letech 2018-2012 poradcem tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medveděva.

Padesátiletý Dvorkovič argumentoval tím, že "k tragickým událostem na Ukrajině zaujal jasné stanovisko". V březnu pro americký časopis Mother Jones šéf světového šachu skutečně válku odsoudil a uvedl, že soucítí s ukrajinskými civilisty. Za svá slova byl v Rusku kritizován a rezignoval na funkci předsedy prestižního technologického centra Skolkovo. Později řekl, že je hrdý na odvahu ruských vojáků a že na světě není místo pro nacismus, čímž se nepřímo vyslovil pro invazi na Ukrajinu, která má být podle oficiální kremelské linie "denacifikována".

Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu dostali ruští a běloruští šachisté zákaz účastnit se týmových soutěží FIDE a jako jednotlivci mohou hrát pouze pod neutrální vlajkou. Velmistr Sergej Karjakin dostal za schvalování invaze půlroční distanc.

Reklama

Související témata: