Hlavní obsah

Sport by měl dostat dvě miliardy navíc, ale ne na provoz

Sport by měl od státu příští rok dostat asi o dvě miliardy korun více než letos. Peníze navíc jsou určeny především na investice. Na dotace na provoz a údržbu, které jsou pro sportovní kluby zásadní pro úhradu drahých energií, zatím vláda nemyslí. Vyplývá to z vládního návrhu, který má ČTK k dispozici. Národní sportovní agentura (NSA) o tom bude s ministerstvem financí ještě jednat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser, ilustrační foto.

Článek

V tomto roce NSA mohla na státních dotacích zatím rozdělit 4,6 miliardy korun. Současná vláda Petra Fialy z rozpočtu schváleného kabinetem Andreje Babiše ubrala sportu 1,3 miliardy korun.

Při úpravě letošního rozpočtu, kterou aktuálně projednávají poslanci, měla NSA pro sport přislíbených 500 milionů korun navíc. Ty by měly jít zejména na provoz sportovišť, ale zdaleka nepokrývají potřeby, které kluby s vnitřními sportovišti kvůli drahým energiím mají. Navíc hrozí, že sport dostane o 60 milionů korun méně, protože rozpočtový výbor i ministr financí Zbyněk Stanjura podpořili návrh, aby byla tato částka převedena na podporu mládežnických spolků.

Navržených 6,9 miliardy korun by znamenalo návrat k objemu financí, které NSA rozdělovala loni. "S ministerstvem financí jednáme o navýšení rozpočtu pro sport již od jara. Navržený nárůst o 2,3 miliardy je pro sport dobrá zpráva, ale pro nás je v současnosti klíčové vyjednat potřebné peníze pro výzvu 'Provoz a údržba', která pomáhá sportovištím s úhradou energií," uvedl ve vyjádření pro ČTK mluvčí NSA Jakub Večerka.

S řešením energetické krize by mohly sportovním spolkům pomoci i peníze na investice. "Dvě miliardy, které v novém rozpočtu máme na investice, bychom rádi použili na projekty, které pomohou sportovištím s energetickou soběstačností – například fotovoltaické panely, zateplení hal a stadionů, dešťovky, tepelná čerpadla," řekl Večerka.

Bez peněz na provoz se ale sportovní kluby a tělovýchovné jednoty neobejdou. Nedávno zveřejněný průzkum České unie sportu odhalil, že většina klubů s vnitřními sportovišti bez pomoci státu kvůli drahým energiím nepřežije příští rok. Z pětistovky klubů, které odpověděly, sedmnáct procent uvedlo, že pokud se situace nezlepší, budou muset skončit ještě letos. Dalších 12 procent se toho obává od začátku roku 2023 a plných 58 procent varuje, že reálně hrozí ukončení činnosti během příštího roku.

Také NSA proto považuje peníze na provoz a údržbu za zásadní. Hledá i další cesty, jak klubům pomoci. "Máme ze sportovišť přesná data, takže víme, že v současných cenách by nám nestačily ani dvě miliardy. Proto se soustředíme hlavně na zastropování cen energií pro sportoviště," dodal Večerka. Premiér Fiala se nedávno nechal slyšet, že minimálně na menší kluby by se zastropování mělo určitě vztahovat. Přesné podmínky ale zatím nejsou jasné.

Státní rozpočet na rok 2023 by měli poslanci schvalovat na konci listopadu.

Reklama