Hlavní obsah

Sport dostane o půl miliardy navíc!

Aktualizováno

Sport získá od státu půl miliardy korun navíc ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok. Národní sportovní agentura (NSA) to vyjednala u ministerstva financí. Z navýšených prostředků se budou rozdělovat dotace klubům a tělovýchovným jednotám na provoz sportovišť, který výrazně podražil kvůli nárůstu cen energií, pořadatelům významných sportovních akcí a sportovním organizacím na činnost dětí a mládeže, která je přímo podporovaná z programu Můj klub.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Článek

Současná vláda při úpravách rozpočtu výrazně snížila výdaje na sport. V programu na provoz a údržbu zbylo jen necelých 100 místo loňských 550 milionů korun, takže ho NSA vůbec nevypsala. Ubyly také peníze na velké sportovní akce, které se v Česku konají.

Červnové jednání předsedy NSA Filipa Neussera s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou nebylo úspěšné a Česká unie sportu varovala, že zejména několikanásobné výdaje na energie mohou v krajním případě vést až k uzavírání a prodeji sportovišť. Problémy mají zejména ta energeticky náročná, jako jsou zimní stadiony a plavecké bazény. Navíc by se mohl ztížit přístup dětí ke sportu, protože rodiče by museli hradit zvýšené členské příspěvky.

Jednání NSA s ministerstvem financí pokračovala a dnes resort financí souhlasil s navýšením prostředků o 500 milionů korun. "Chtěla bych poděkovat ministrovi financí i ostatním zaměstnancům ministerstva za schválení našeho návrhu. Sport je v největší existenční krizi za posledních 30 let a navýšení rozpočtu pomůže jak sportovištím, tak organizátorům sportovních akcí a dětským sportovním klubům před jejich zánikem," uvedla v tiskové zprávě první místopředsedkyně NSA Markéta Kabourková.

Předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta navýšení financí ocenil. "Jedná se o zásadní pomoc pro kluby s vlastními sportovišti, které jsou v bezvýchodné situaci kvůli nárůstu cen energií," uvedl ve vyjádření pro ČTK. Bez peněz by se mnohé sportovní organizace ocitly v bezvýchodné situaci. "Máme informace z celé České republiky, že řada klubů bez provozní pomoci zruší tréninky dětí a propustí trenéry. Aktuální zpráva o navýšení podpory dává naději, ale klíčové je, aby se prostředky rychle dostaly k provozovatelům. ČUS nabízí součinnost s administrací dotací, servisní centra jsou v každém okrese," doplnil.

Jakmile úředníci NSA prostudují detailní informace, vypíše agentura dotační program na provoz a údržbu a navýší celkovou částku, která je k dispozici na významné sportovní akce. Také bude vypsáno druhé kolo výzvy Můj klub, které je určeno pro desítky žadatelů, kteří v prvním kole udělali v žádosti chyby a přišli o nárok na dotace.

"Je potřeba si uvědomit, že v dotační výzvě Můj klub nejčastěji žádají sportovní kluby z malých obcí, které mají například jen několik desítek dětí a veškerou administrativu a účetnictví jim dělají rodiče nebo dobrovolníci po práci bez nároku na honorář. Kvůli malé chybě, která je ovšem podle zákona neopravitelná, by pak přišly o peníze z výzvy Můj klub, které mnohdy tvoří až 70 procent jejich rozpočtu. Naším cílem je naopak co nejvíce podporovat sport dětí, ať už ve velkých městech nebo malých obcích, proto těmto žadatelům pomůžeme vypsáním další výzvy, kde mohou žádat," vysvětlila Kabourková.

Můj klub, jehož prostřednictvím putují peníze přímo do klubů a tělovýchovných jednot, rozděluje dotace zhruba 7000 organizacím připravujících sportovce v dětském a mládežnickém věku.

Reklama

Související témata: