Hlavní obsah

SPORT A ENERGIE: Zdraží se členské příspěvky. A tím ubude sportujících dětí, varují funkcionáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to další položka z už tak dlouhého seznamu, kterou na podzim čeká mnohdy i skokové zdražení. Je totiž jisté, že řada sportovních klubů rostoucí cenu energií, nájmů za tělocvičny i nedostatečnou podporu od státu na provoz a údržbu sportovišť promítne do cen příspěvků, které se velmi často platí právě na začátku školního roku. "Je to jedna z možností. A upřímně, když přichází krize a rodiny opravdu nebudou mít prostředky na základní věci, tak první, co budou řezat, jsou volnočasové aktivity. Tudíž nám ubude sportovců a dětí na sportovištích, nebudou se pohybovat," varuje Filip Neusser, šéf Národní sportovní agentury (NSA). Sport.cz přináší další díl seriálu, který se dopadu zvyšujících cen energie na sport věnuje.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Především hokej čeká výrazný nárůst nákladů na energie.

Článek

Mnozí rodiče už dopis oznamující navýšení příspěvků dostali, jiné toto "překvapení" teprve čeká. Často půjde o několik stovek, jinde tisícovku či dvě, což ovšem představuje meziroční nárůst v desítkách procent.

"Pokud stát klubům a jednotám nepomůže s uhrazením částek za energie, nastane kolaps, který odnesou opět děti a rodiny. Buď sport v jejich okolí přestane fungovat, nebo budou muset platit za tréninky více peněz," říká Miroslav Jansta, předseda České unie sportu (ČUS).

Jenže pomoc státu je zatím v nedohlednu. Neusser sice žádá vládu o navýšení letošního rozpočtu o 550 milionů korun, sám ale přiznává, že žádný příslib schválení nemá. Ovšem kluby připravují své vlastní rozpočty na příští sezonu, ve kterých už jsou promítnuty aktuální ceny energií, právě teď a jen těžko mohou na straně příjmů spoléhat na to, že vláda nakonec přece jen něco přiklepne.

A zvýšení příspěvků či omezení provozu je pro ně nejjednodušším řešením.

Třeba v Sokole si dělali interní průzkum, z něhož vyplynulo, že zhruba třetina tělovýchovných jednot zvažuje zdražení oddílových příspěvků. "Další jednoty zmiňovaly zdražování pro externí subjekty, tedy sportovce-hobíky, školy a případně i jiné kluby, které rozvinutou infrastrukturu Sokola využívají. A je to vlastně jedna z mála cest, jak udržet sokolovny a oddíly při životě," říká Marek Tesař, ředitel kanceláře Sokola.

Tedy volně přeloženo: Pokud se nezvýší příspěvky pro samotné členy jednot, rozhodně nabobtnají ceny za pronájem tělocvičen hobby-sportovcům, kteří kupříkladu chodí hrát fotbal, florbal, volejbal... A i to bude mít negativní dopad. "Výrazné zdražení cen sálů (o 50 procent) už v letošním roce a navýšení oddílových příspěvků povede k odlivu veřejnosti," odpověděli v průzkumu sokolové z Pardubic.

A Jakub Lébl z klubu TJ ABC Braník přidává: "Mám silné obavy, že sport bude od podzimu výsadní činností a nebude bohužel dostupný pro všechny rodiny a jejich děti. A to se nebavíme o drahých sportech, jako jsou hokej nebo jachting."

Že by mládež ve velkém končila se sportem, je možná až přehnaná varianta. Nicméně velmi často se doporučuje především mladším dětem, aby sporty kombinovaly, což je pro jejich rozvoj lepší než raná specializace. A tady může být odliv výraznější, neboť se rodiče rozhodnou pokračovat jen v jednom klubu, než by platili dvoje až troje příspěvky.

Foto: Web PSG Berani Zlín

Ukrajinské děti na ledě Beranů ze Zlína.

Zároveň je zřejmé, že nejvíc nárůstem cen energií trpí vnitřní sporty jako hokej, plavání i tradiční míčové sporty. Někde chtějí zimáky otevřít až v průběhu podzimu, protože chladit už v horkém srpnu je sebevražedné. A především na menších městech tuší, že navyšování příspěvků a pronájmů nepřinese efekt.

"My finanční prostředky z našich členů neumíme více vydolovat. Nechceme zdražovat sport pro rodiny s dětmi, to je slepá ulička. Nemůžeme na dědině zvýšit členské příspěvky, nemůžeme si dovolit bruslení hobíkům procentuálně navyšovat. Nejsme veliké město, my se nemůžeme přizpůsobit trhu a zvýšit ceny, lidi by přestali chodit a byli bychom na tom ještě hůře," říká Jaroslav Vaněk, šéf hokejového klubu v Brumově-Bylnici, který rovněž provozuje zdejší zimní stadion.

Na "obhajobu" státu je třeba říct, že vláda alespoň schválila mimořádný příspěvek pět tisíc korun na dítě, na který dosáhnou až tři čtvrtiny rodičů. Jenže funkcionáři jsou skeptičtí, že to bude dostatečná "záplata", aby rodiče přešli zdražení příspěvků. "Ty peníze budou rodiny zcela jistě potřebovat na základní náklady domácností a je velká pravděpodobnost, že to nebude dostatečné. Sportu tento příspěvek zcela jistě nikterak nepomůže," míní Marek Tesař ze Sokola.

A i Neusser v nedávném rozhovoru pro Sport.cz uvedl: „V domácnostech vzrůstají náklady na energie. A já bych si nedovolil – a bral bych to jako drzost – odkazovat rodiče a kluby, kterým stouply příspěvky, na stát, že jim dal pět tisíc navíc. To by nebylo fér, protože stát ty peníze nedal na sportoviště, ale na životní úroveň dětí."

Ať ale text není jen negativním přehledem, tak existují světlé výjimky. Třeba oddíly v Mladé Boleslavi budou nejspíš příspěvky dokonce zlevňovat. Jak je to možné? Radnice totiž mimořádně navýšila finanční podporu klubům, kterým dá o 600 korun víc na každého člena, jen se musí zavázat, že nezvednou členské poplatky. A přidají dalších 250 korun na dítě s trvalým bydlištěm v Mladé Boleslavi, pokud klub o stejnou částku příspěvky sníží.

"Chceme umožnit smysluplné trávení volného času všem dětem, které o to stojí. A samozřejmě se jedná také o to, aby děti neopouštěly tyto kluby a netrávily čas poflakováním po městě. Jde tak zčásti i o prevenci bezpečnosti ve městě," řekl pro Deník primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati.

Žel bohu je Boleslav spíše republikový unikát...

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec