Hlavní obsah

Squashové mistrovství se vrací do Prahy. Favority jsou Serme a Mekbib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Squashové mistrovství republiky se po třech letech vrací do Prahy a o tituly tam bude usilovat kompletní domácí elita. V Hector Sport Centru a ve Squash Bowling Centru bude největšími favority Anna Serme a Daniel Mekbib. Hrát se tentokrát nebude ve skleněném kurtu. MČR začne ve čtvrtek 3. března.

Foto: Irena Vanišová

Favority squashového mistrovství republiky jsou Anna Serme a Daniel Mekbib.

Článek

„Složitá situace v posledním půlroce komplikovala jednání o možnosti uspořádat akci na skleněném kurtu, což byl náš cíl. Fakt, že stále neznáme rozpočet pro rok 2022, protože Národní sportovní agentura zatím ještě ani nevypsala dotační programy pro letošní rok, tomu také nepomohl. Těšíme se však na napínavé zápasy a zajímavý turnaj," poznamenal pár dní před šampionátem Tomáš Fořter, generální sekretář České asociace squashe.

Poslední republikový šampionát se uskutečnil na podzim minulého roku. Titul mezi muži obhajuje Daniel Mekbib, který zatím ovládl domácí mistrovství čtyřikrát. V ženské kategorii je velkou favoritkou Anna Serme, která drží na světovém žebříčku 39. místo. „Díky tomu, že je tak vysoko, se dostává na největší světové turnaje a hned v prvních kolech proti ní stojí velmi kvalitní soupeřky. Adaptuje se na vyšší úroveň," prohlásil Fořter.

Aspirantů na titul v kategorii mužů je více. Nejvýše postaveným českým squashistou ve světovém žebříčku je Martin Švec, který drží 83. místo. O šest příček za ním je Jakub Solnický. Čeká se, jak si povede loňské překvapení v podobě Marka Panáčka, který se dostal do finále. Na titul pomýšlí i Viktor Byrtus, Ondřej Uherka, David Zeman nebo Ondřej Vorlíček.

„V posledních letech jsme před mistrovstvím prohlašovali, že ten ročník bude vyrovnaný, ale v tomto roce to bude extrémně nadupané. Vloni nemohl do turnaje zasáhnout kvůli nemoci Martin Švec, nyní je kandidátů na prvenství minimálně pět," dodal Fořter ze squashové asociace.

Ta v letošním roce oslaví 30 let od svého založení. „Máme v plánu na konci roku uspořádat společenskou akci, na kterou pozveme všechny, co se podíleli na rozvoji tohoto sportu u nás. A rádi bychom také co nejdříve postavili náš nový skleněný kurt. Nejpozději to bude v příštím roce na dalším domácím mistrovství."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.