Hlavní obsah

Částečná úleva pro český sport. Dostane stejně peněz jako letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český sport si může oddechnout, nemusí hledat tak bolestivé škrty pro příští rok. Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání s předsedou Národní sportovní agentury Ondřejem Šebkem uvedl, že ze státního rozpočtu půjde do sportu 6,9 miliardy korun, tedy stejná částka jako letos. Rozpočet bude vláda schvalovat ve středu.

Foto: Robert Procházka, Právo

Premiér Petr Fiala (na archivním snímku) přislíbil českému sportu stejně peněz jako letos i pro příští rok.

Článek

V původních neoficiálních návrzích přitom figurovala částka 5,2 miliardy. Proti tak razantnímu snížení se hlasitě sportovní prostředí ozývalo a varovalo před další devastací sportovišť a úbytkem sportujících dětí i s odkazem na výzkumy uvádějící, že fyzická kondice současné mladé generace je nejhorší za posledních padesát let.

Nejvyšší podporu měl sport v roce 2019 ve výši 9,6 miliard korun, podle koncepce státní podpory sportu Sobotkovy vlády z roku 2016 se měl postupně dostat na 1 procento ze státního rozpočtu, což by odpovídalo zhruba 20 miliardám korun. K takové částce se nyní sportovní prostředí dostane, jen pokud přičte i všechny finanční prostředky ze samospráv.

Maximum možného

Přesto, že reálná hodnota státní podpory bude oproti letošnímu roku vzhledem k inflaci nižší, Šebek vyslovil s výsledkem jednání spokojenost.

„Vnímáme to jako úspěch a maximum možného ve stávající ekonomické situaci. Jsem rád, že krize je zažehnaná, NSA nemusí přistoupit k zásadním škrtům a sport tak bude jednou z mála kapitol, která bude mít stejný rozpočet jako letos,“ oddechl si Šebek.

Nyní plánuje co nejdříve vypsat dotační výzvy na rok 2024, aby žadatelé věděli, s jakou částkou můžou počítat, a začátkem příštího roku mohla být vyplacena.

Foto: Ivana Roháčková

Představitelé českého sportu na loňském společném setkání, zleva Jiří Kejval (ČOV), Zdeněk Ertl (Sdružení sportovních svazů), Zbyněk Sýkora (Český paralympijský výbor), Ondřej Šebek (NSA), Hana Moučková (Česká obec sokolská), Miroslav Jansta (ČUS).

„Snížení rozpočtu by bylo prakticky likvidační pro tuto společenskou oblast. Bohužel zdravý životní styl, fyzická zdatnost u dospělých lidí a pohybová gramotnost u dětí dlouhodobě upadají a stát tento fakt nadále opomíjí. Částkou 6,9 miliardy korun současný trend udržíme, rozhodně ho ale nevylepšíme,“ reagoval předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

„Jsme si vědomi výzev, před kterými sportovními prostředí v příštím roce stojí. Budou se konat olympijské hry v Paříži, Česko bude hostit mistrovství světa v biatlonu i hokeji, což jsou akce, které prostřednictvím Národní sportovní agentury podporujeme,“ připomněl Fiala.

Ocenil Šebka

„Ale zásadní je sport v malých sportovních klubech, kde slouží k pohybu dětí. Řada z nich je na podpoře státu existenčně závislá a právě z nich pak vyrůstají sportovci, které obdivujeme v NHL, Premier League nebo na olympiádách. A i když se většina z nich sportem pak neživí, získají návyk ke zdravému životnímu stylu a naše vláda nechce, aby děti nesportovaly,“ říká.

Podle premiéra bylo pro podporu sportu důležité i současné fungování Národní sportovní agentury pod Šebkovým vedením. „Ukazuje se, že si získává stále větší důvěru, co se týče dotací a rozdělování prostředků, a daří se jí řešit problémy, které v minulosti byly,“ ocenil Fiala.

Reklama

Související témata: