Hlavní obsah

Také kordistu Jurku dělila na ME výhra od medaile, skončil pátý

Kordistu Jakuba Jurku potkal na šermířském mistrovství Evropy podobný osud jako fleretistu Alexandera Choupenitche. Českého olympionika dělila v Antalyi od medaile jediná výhra a po porážce ve čtvrtfinále skončil pátý. Do vyřazovacích bojů v Turecku prošli z kvalifikace i další tři reprezentanti včetně obhájce bronzu Jiřího Berana, ale nikdo z nich nepotvrdil hned v prvním kole roli papírového favorita.

Foto: Instagram Jakuba Jurky

Český šermíř Jakub Jurka.

Článek

Jurka, který na začátku týdne oslavil 23. narozeniny, nejprve v kvalifikační skupině vyhrál pět ze šesti soubojů a v prvním kole play off porazil Jonathana Svenssona ze Švédska (15:11). V dalších dvou kolech si poradil s přemožiteli reprezentačních kolegů Juanem Pedrem Romerem ze Španělska (15:9) a Polákem Maciejem Bielecem (15:10).

Nad síly bývalé juniorské světové jedničky a nynějšího 36. kordisty světového žebříčku byl Švýcar Max Heinzer (16. v pořadí FIE). Proti čtyřiatřicetiletému o hlavu menšímu soupeři Jurka pouze dotahoval ztrátu a nakonec s bronzovým medailistou z ME 2014 a mistrem světa i Evropy v týmové soutěži prohrál 10:15.

Michal Čupr byl stoprocentní v šestičlenné základní skupině a postoupil do eliminace ze čtvrtého místa, ale pak nečekaně prohrál se soupeřem ze čtvrté stovky žebříčku Axelem Mattssonem ze Švédska (8:15) a byl klasifikován na 33. pozici. Beran skončil 42., když z pozice 35. muže světového žebříčku podlehl 11:15 Bielecovi, kterému patří v pořadí FIE až 265. místo. Martin Rubeš nestačil na Romera (9:15) a obsadil 44. místo.

Mistrovství Evropy v šermu v Antalyi (Turecko):
Muži - kord:
Finále:
Borel (Fr.) - Tulen (Niz.) 15:1
semifinále:
Tulen - Bayard (Švýc.) 15:14
Borel - Heinzer (Švýc.) 15:11
...
5. Jurka - vyřazen ve čtvrtfinále
33. Čupr
42. Beran
44. Rubeš (všichni ČR) - všichni vyřazeni v 1. kole
Ženy - šavle:
Finále:
Baštová (Ázerb.) - Gregoriová (It.) 15:9
semifinále:
Baštová - Cieslarová (Pol.) 15:6
Gregoriová - Balzerová (Fr.) 15:11
...
58. Hanzlíková (ČR) - vyřazena v kvalifikaci

Reklama