Hlavní obsah

TOP trapasy roku 2021: Bodovala Sparta, UEFA i slavná hokejová liga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šílené trapasy, kterými se baví celý svět, neodmyslitelně patří každý rok i do světa sportu. Ty, které zachytily televizní kamery, jsou jistě součástí silvestrovských sestřihů. Pořádná porce nepovedených kousků byla k vidění i v samém závěru roku 2021. Server Sport.cz vybral z široké nabídky kuriozit napříč sporty pět momentů, které pobavily fanoušky v Česku, ale i ve světě. Mezi nejlepšími je i pražská Sparta.

Foto: repro AC Sparta Praha

Útočník Tomáš Čvančara se stal první zimní posilou fotbalové Sparty. Při představení zapózoval s dresem druholigového béčka.

Článek

Nikdo se nechce zapsat do historie podobným kouskem, na který budou fanoušci vzpomínat a pusu u toho budou mít od ucha k uchu. I když se každoročně snaží pořadatelé, funkcionáři i sportovci sebevíce, hrátkám osudu prostě neuniknou.

Házenkářské faux pax

Vzpomínat se bude i na nepovedenou tečku za světovým šampionátem házenkářek. Šéfovi Mezinárodní házenkářské federace IHF Hasanu Mustafovi se povedlo nevídané faux pas při vyhlášení nejlepších celků! Vítězné Norky trefil, ale zbytek medailových pozic prohodil. Stříbro přisoudil Dánsku, bronz pak Francii a o ostudu měl postaráno.

„Tohle musíte mít pod kontrolou. Pokud ne, tak ať si to příště napíše na papír. Takhle to byla ostuda," pustila se do šéfa IHF Mette Hansenová z Dánska a vyzvala funkcionáře, aby se za svůj omyl omluvil. A prohlášení plné emocí pochopitelně zaznělo i na francouzské straně. „Je to vůči naší zemi neuctivé. Co jiného mám říci? Je snad normální, že prezident IHF neví, kdo hrál ve finále a skončil na světovém šampionátu druhý?" durdila se v interview pro televizi TV2 francouzská reprezentantka Beatrice Edwigeová.

Kdepak Benfica, přijede Messi

S otevřenou pusou museli fanoušci zírat i na skandální průběh losování osmifinále Ligy mistrů. Ostře sledovaný akt se totiž proměnil v nevídanou frašku poté, co vyšlo najevo, že již vylosovaný pár Villarreal a Manchester United se podle pravidel nemůže v osmifinále utkat, protože už na sebe narazil ve skupině. A tak nezbylo nic jiného, než prostě znovu poslat všechny míčky do osudí a los opakovat.

Španělský gigant Real Madrid se tak marně těšil na přijatelného soka z nedalekého Portugalska, když se měl utkat s Benfikou Lisabon. O pár hodin později bylo všechno jinak a Bílý balet vyfasoval Paris St. Germain s bývalou dlouholetou ikonou Bílého baletu Sergiem Ramosem a letitým postrachem z Barcelony Lionelem Messim. „Je to velmi překvapující, politováníhodné a těžko pochopitelné, když vezmeme v potaz, kolik milionů fanoušků los sleduje," povzdechl si následně jeden z ředitelů Realu Emilio Butragueňo.

UEFA vše následně vysvětlila selháním počítačového systému. „V důsledku technického problému se softwarem externího poskytovatele služeb došlo při losu k závažné chybě," uvedla v prohlášení. Tomu ale zástupci madridského celku nevěří. „Je to lež. Byla to lidská chyba. Náš los (Real - Benfika) proběhl zcela legálně. Celé je to ostuda," citovala stanice ESPN svůj zdroj z Realu Madrid.

Popletený diskžokej to schytal

Svou porci ostudy slízli i pořadatelé zápasu Kontinentální ligy v Helsinkách. Ti totiž krátce před Štědrým dnem místo běloruské hymny zahráli hokejistům Dinama Minsk před utkáním na ledě Jokeritu hymnu tichomořského souostroví Palau. Pokud si tedy někdo z hráčů chtěl třeba hymnu zazpívat, nestačil se divit, co že se to line z reproduktorů v hale. Vysvětlení, že šlo o technické nedopatření a chybu udělal diskžokej v Hartwall Areně, nestačilo. Finský klub dostal od vedení soutěže pokutu.

"To, co se stalo, je podle nás neúcta k hráčům našeho týmu, k Dinamu Minsk jako klubu i k celé zemi. Tyhle události jsou ve sportovních soutěžích absolutně nepřijatelné," uvedl naštvaný generální ředitel běloruského celku Sergej Suško. Zloba byla možná o to větší, že jeho tým zápas prohrál v prodloužení. Více než o výsledku se ale jistě bude mluvit o nečekaném přehmatu pořadatelů.

Čvančara: Posila pro Spartu B

Ve výčtu přehmatů došlo i na dění v tuzemském fotbale. Za rámeček si nejspíš nedají funkcionáři pražské Sparty představení první zimní posily Letenských - útočníka Čvančary. Ten rozjásal tábor „rudých", když dal přednost angažmá v týmu Pavla Vrby před působením v Edenu, jenže když si na sebe v klubovém videu natáhl rudý dres, nestačili fandové zírat. Dostal totiž triko druholigového sparťanského béčka.

„Pro Spartu je ohromné plus, že má rezervu ve druhé lize. Je jasné, že když Čvančara nebude mít dostatečnou herní praxi v nejvyšší soutěži, může se tam jít rozehrát. Ale do druhé ligy hráče asi nekupovali," hodnotil s úsměvem přehmat Letenských jeden z bývalých ligových fotbalistů, který si excesu všiml.

Místo zlata olympijské stříbro

Jeden z pohádkových olympijských příběhů napsala v Pekingu silniční cyklistka Anna Kiesenhoferová. Třicetiletá Rakušanka zaskočila favoritky a vybojovala zlato. Druhou Nizozemku Annemiek van Vleutenovou nechala za sebou o minutu a čtvrt. Stříbrná medailistka má ale také na co vzpomínat, když šokovala oslavou. Zprvu totiž slavila vítězství, protože zkrátka zapomněla, že Rakušanka dotáhla únik do úspěšného konce. Nakonec se tak musela spokojit se stříbrnou medailí. "Zmýlila jsem se, vůbec jsem nevěděla, že už někdo dojel přede mnou," přiznala zaskočená Van Vleutenová.

Reklama

Související témata:
Trapasy