Hlavní obsah

Trable v přípravě a improvizace. Češi stejně budou na MS bojovat o medaile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harrachov

Kolik medailí přivezou z mistrovství světa? Čeští reprezentanti patří v závodech psích spřežení ke špičce a chtějí to potvrdit i na šampionátu ve Švédsku, který se koná na přelomu února a března. „Proč jsou Češi v mushingu úspěšní? Je to možná proto, že naše podmínky nejsou úplně nejideálnější a umíme celkem dobře improvizovat, což nás dělá lepšími,“ zamýšlí se majitel stříbrných a bronzových medailí z MS Michal Ženíšek. Více už v našem videu.

Rychlé tlapy v akci. Čeští musheři vyrážejí na MS do Švédska. Kolik přivezou medailí? Video: Sport.cz

 
Článek

Michal Ženíšek naráží na fakt, že podmínky pro přípravu na šampionát nebyly ideální. Stejně jako lyžaře, trápí mushery nedostatek sněhu. Kvůli tomu muselo být ostatně přeloženo i celé mistrovství světa. Původně mělo proběhnout ve Francii na konci ledna. Nakonec je jeho hostitelem Švédsko o měsíc později (26. 2. - 2. 3.).

„Dá se trénovat i na suchu. Mám speciální terénní koloběžku, takže za psem jezdím i na ní, ale není to ideální. Tréninky na sněhu jsou opravdu potřeba. Naháníme sníh, kde se dá. Oproti Skandinávcům, kteří už tři měsíce plně trénují na sněhu, máme bohužel velkou nevýhodu," říká další členka národního týmu Michaela Srchová.

Na trať vyrazí se speciálním plemenem, které se jmenuje evropský saňový pes. Je to kříženec ohaře a chrta a hodí se hlavně pro sprintové disciplíny. „Běh v postroji a závod tyto psy naplňuje. První zapřahání může být kolem desátého měsíce věku. Nejlepší formu pro závody pak mají psi kolem třetího roku, kdy už všechno umí," popisuje Srchová, která se na MS představí ve skijöringu, což je běh na lyžích se psem.

To Michal Ženíšek bude mít před sebou čtyři psy. „Jako první běží vždycky ten nejlepší, hodně motivovaný, který chce za každých podmínek pořád utíkat dopředu. Nesmí být hloupý a bázlivý. Je dobré, když vás poslouchá a zatáčí, kam potřebujete, nebo když občas projeví vlastní inteligenci a v závodech s hromadným startem zvládne někoho objet," vysvětluje.

Foto: Fitmin tým

Michal Ženíšek se se svými psy chystá na MS ve Švédsku

Je to stejné jako u lidských sportovců. I psi musí před soutěžemi pořádně trénovat a dodržovat životosprávu. Jíst adekvátní granule, hodně pít a nezapomínat na doplňky stravy. Před závodem rovněž vyrážejí na obhlídku trati. „Je potřeba, aby pes a páníček byli na sebe napojení a znali se navzájem. Aby věděli, co od sebe mají očekávat," to je podle Michaely Srchové základ úspěchu.

Foto: Fitmin tým

Michaela Srchová se na MS v mushingu představí ve skijöringu

„Člověk musí mít také štěstí, aby se nestal žádný karambol. A psy to s vámi musí bavit a vás zase naopak s nimi. Pak je z toho taková celková pohoda, že vlastně už nezáleží tolik ani na tom výsledku," doplňuje Michal Ženíšek.

Zlato z mistrovství světa nicméně v jeho sbírce ještě chybí a je pro něj velkou motivací.

Reklama