Hlavní obsah

Tragédie! Netradiční zábava měla fatální následky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko je typické pro nevšední zábavu a jedna taková měla fatální následky. Velmi oblíbená fackovací soutěž „PunchDown“, jenž se odehrála 22. října, skončila velkým neštěstím Artura Walczaka. Ten totiž po jednom z úderů spadl na zem a musel být hospitalizován. Polský zápasník poté více než měsíc bojoval o život, leč neúspěšně.

Foto: Tomasz Golla

Artur Walczak zemřel ve věku 46 let. V kómatu byl více než měsíc.

Článek

PunchDown je největší organizací pro slapfighting (fackovaná) na světě. Souboje přitom spočívají v tom, že účastníci stojí proti sobě a na střídačku se otevřenou rukou udeří do tváře. Vítězem se stane ten, kdo srazí soupeře na zem. A právě to se stalo Walczakovi osudným. V souboji s polským mistrem Dawidem Zalewskim šel po jednom z úderů k zemi a do akce se dostali lékaři. Následně byl sanitkou poslán do nemocnice.

Walczak utrpěl poškození mozku a byl přitom uveden do farmakologického kómatu. Po nezbytné operaci se v polovině listopadu lékaři pokoušeli polského tvrďáka probudit, ale neúspěšně. Rodina poté zahájila sbírku na nákladnou rehabilitaci, která však již nebude potřeba. V pátek 26. listopadu totiž Artur Walczak zemřel, v nemocnici přitom o život bojoval více než měsíc.

Příčinou smrti bylo multiorgánové selhání v důsledku nevratného poškození centrálního nervového systému. V pátek mluvčí Fakultní nemocnice ve Vratislavi řekl, že tělo šestačtyřicetiletého sportovce bude posláno k soudnímu lékařství.

Okresní státní zastupitelství ve Wroclavi několik dní poté začalo s vyšetřováním tohoto nešťastného incidentu. Účelem šetření je zjistit, zda je při provozování této aktivity zachována bezpečnost účastníků akce.

Organizátoři akce následně zveřejnili prohlášení, ve kterém událost označili za extrémně nepříjemnou a jednu z těch, kterou si nikdo nepřeje zažit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ARTEK W. (@artur_walus_walczak)

„Soutěžící zůstal při vědomí, ale projevoval znepokojivé neurologické příznaky, které lékaře přiměly zavolat záchrannou službu," uvedli organizátoři.

Artur Walczak pocházel z polského města Hnězdno. Dlouhá léta úspěšně závodil v soutěžích strongmanů. Během své kariéry si vyzkoušel i bojová umění a měl za sebou několik MMA zápasů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.