Hlavní obsah

Ukrajina bude bojkotovat květnové mistrovství světa v judu

Aktualizováno

Ukrajina bude bojkotovat nadcházející mistrovství světa v judu, na kterém mezinárodní federace IJF povolila start ruským a běloruským reprezentantům. O rozhodnutí v neděli informoval média trenér národního týmu Vitalij Dubrova, podle něhož vydá ukrajinský svaz oficiální stanovisko v pondělí. Šampionát, který je důležitou součástí kvalifikace na olympijské hry 2024 v Paříži, začne v Dauhá 7. května.

Foto: Český svaz juda

Ilustrační foto

Článek

Ukrajinští funkcionáři se ještě budou snažit verdikt o návratu ruských a běloruských sportovců na poslední chvíli zvrátit na kongresu IJF, který začne v Dauhá 4. května.

"Ještě budeme bojovat. Ale je to obtížné, protože se o všem rozhoduje v zákulisí," uvedl na webu ukrajinského listu Tribuna Dubrova, podle něhož zvítězila ruská lobby. "Sportovci jsou samozřejmě zklamaní, všichni už začali se shazováním váhy," dodal.

Na mistrovství světa v katarské metropoli se chystá i osm českých judistů v čele s dvojnásobným olympijským vítězem Lukášem Krpálkem.

Bělorusové a Rusové byli z mezinárodních soutěží vyloučeni po loňské invazi na Ukrajinu. Nedávno ale Mezinárodní olympijský výbor kvůli letním hrám v Paříži 2024 doporučil za určitých podmínek jejich návrat.

Mezi požadavky mimo jiné patří, aby sportovci aktivně nepodporovali ruskou útočnou válku na Ukrajině, nebyli spojeni s armádou či bezpečnostními složkami a nebyli financováni ze státních zdrojů.

O přijetí zástupců obou zemí jako neutrálních sportovců poté rozhodli například federace zápasu, stolního tenisu, taekwonda či šermu.

Na seznamu přihlášených sportovců na MS v judu figuruje podle agentury AP dvacítka reprezentantů z Ruska a Běloruska. Pět z nich bylo v loňském roce po medailových úspěších vedeno na webu ruského ministerstva obrany jako členové ústředního armádního klubu, čtyři měli vojenskou hodnost.

Reklama

Související témata: