Hlavní obsah

Ukrajinští boxeři mohou opět soutěžit pod svou vlajkou

Ukrajinští boxeři mohou opět soutěžit pod svou vlajkou. Rozhodla o tom pár dnů po suspendaci ukrajinské federace Mezinárodní boxerská asociace (IBA), v jejímž čele stojí kontroverzně zvolený Rus Umar Kremljov.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští boxeři mohou opět soutěžit pod svou vlajkou (ilustrační foto)

Článek

IBA suspendovala ukrajinský svaz 23. září těsně před kongresem IBA v Jerevanu údajně kvůli zasahování státu do chodu organizace. V úterý Ukrajincům opět dovolila boxovat pod svou vlajkou i hrát hymnu.

"IBA pevně věří, že sportovci by neměli trpět, bez ohledu na okolnosti, a měli by reprezentovat svou zemi s hrdostí," uvedla asociace v prohlášení.

Kremljov byl do jejího čela zvolen v květnu bez protikandidáta. Jeho nizozemský protivník Boris van der Vorst byl dva dny před volbou označen za nezpůsobilého kandidovat. Sportovní arbitrážní soud CAS v červnu rozhodl, že Van der Vorst nebyl připuštěn k volbě neoprávněně, a Kremljov souhlasil s opakováním voleb. To však delegáti v Jerevanu neodhlasovali.

Mezinárodní olympijský výbor před třemi lety boxerskou asociaci kvůli řadě skandálů suspendoval a současnou situací je "extrémně znepokojen". Boxu proto stále hrozí, že vypadne z olympijského programu. V Paříži 2024 bude turnaj organizovat stejně jako v Tokiu MOV.

Reklama

Související témata: