Hlavní obsah

Útok na čtvrtý triumf. Bartoš pojede nováčka, zaskočí favorizovaného koně pardubické oranice?

Žokej Josef Bartoš bude v neděli útočit na čtvrtý triumf ve Velké pardubické. Do nejslavnějšího českého dostihu vyrazí v sedle valacha Brunch Royal. Pro devítiletého hnědáka půjde o velkou premiéru, díky kvalitním výsledkům v zahraničí však patří mezi favority.

Foto: Martin Večeřa

Žokej Josef Bartoš na losování startovních čísel před 132. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou.

Článek

„Je to kůň s úspěšnou mezinárodní účastí, hlavně v krosech ve Francii a Itálii. Už toho má hodně za sebou, běhal s nejlepšími soupeři, umístil se několikrát do třetího místa a dokázal i zvítězit. Ve startovním poli má jednu z největších kvalit. Dostih na 6900 metrů ale nikdy nešel a pardubické oranice jsou velmi těžké," popsal Bartoš svého koně a nastínil, kde mohou nastat problémy.

Brunch Royal je svěřencem trenéra Josefa Váni mladšího a patří do stáje Scuderia Aichner SRL původem italského podnikatele Josefa Aichnera. Právě Italové závody v Česku pravidelně sledují a ani 132. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou nebude výjimkou.

„Kdyby se povedlo vyhrát, možná by české koně byli v zahraničí více na startu. Mám valacha, který u nás ještě nestartoval. Snad bude hezky, těším se na krásné odpoledne," vyhlíží Bartoš dostih, který odstartuje v neděli 9. října v 16:00.

Podle sázkových kanceláří je Brunch Royal aktuálně druhým největším favoritem hned za obhájcem triumfu Talentem. Bartoš řadí mezi adepty na vítězství také nejrychlejšího koně z roku 2017 No Time To Lose, překvapit podle žokeje pak může například Mr Spex.

Také Brunch Royal by měl do konečných výsledků promluvit. „Závod rozhodně zpestří a okoření," předjímá žokej, jenž neslavnější český dostih ovládl v letech 2006, 2008 a 2019.

Los mu přisoudil šestku. „Toto číslo pro mě v životě zatím nic neznamená. Ale může se to změnit," usmívá se Bartoš a reaguje i na velikost relativně malého patnáctičlenného startovního pole. „Ideální, budeme mít dost místa na skákání. Budu ale rád, když všichni doběhnou do cíle a ve finiši se ukáže, kdo je nejlépe připraven," přeje si.

Reklama

Související témata: