Hlavní obsah

Všichni tři kajakáři i Fišerová s Galuškovou postoupili na MS do semifinále

Všichni tři čeští kajakáři Vít Přindiš, Jiří Prskavec i Ondřej Tunka a také Tereza Fišerová s Antonií Galuškovou postoupili na mistrovství světa do semifinále již z první části kvalifikace. Barbora Valíková se v Augsburgu do semifinále nedostala ani z opravné jízdy.

Foto: Iva Roháčková, ČTK

Mistrovství světa ve vodním slalomu - kvalifikace kajakářek, 28. července 2022 v Augsburgu. Tereza Fišerová z ČR.

Článek

Přindiš s Prskavcem potvrdili roli favoritů a seřadili se na prvním a druhém místě. Patřili zároveň mezi 22 kajakářů z postupující třicítky, kteří projeli trať čistě. Olympijský vítěz Prskavec zaostal za Přindišem o 54 setin sekundy. Oba Češi označili trať za vcelku lehkou a byli rádi, že nemuseli čekat na odpolední druhou část.

"Záleželo trošku,kdo si vylosoval jakou vodu, hlavně nahoře. Já jsem měl dobrou, nemůžu si stěžovat. A jelo se mi hezky, neriskoval jsem, to byl hlavní úkol," řekl Přindiš v nahrávce pro média. "Strašně jsem se od rána bál, že si to nevyjedu první jízdou a budu tady muset čekat do pěti do odpoledne. To se naštěstí nestalo," přiznal.

Problémy neměl ani Prskavec, mistr světa z let 2015 a 2019 a majitel ještě dvou stříbrných medailí. "Já jsem se včera na tu trať ptal stavitele (Sebastiana Schuberta) a říkal jsem mu, že je trošku moc lehká. On mi říkal: 'Počkej na sobotu!'. Takže si myslím, že tam to bude chtít hodně zatočit a že to bude o hodně náročnější. Na druhou stranu úkol byl si to vyjet a ideálně z co nejlepší pozice, abychom se v sobotu mohli chvilku vyspat, a určitě nepostupovat z druhé jízdy, abychom naopak dneska tady nemuseli trávit hodně času. To se nám splnilo," dodal.

Tunka se dotknul jedné branky a v kvalifikaci obsadil 27. místo. Na minulém MS v Bratislavě se finále nejprestižnější kategorie K1 jelo bez Čechů, nejlepší Prskavec byl jedenáctý.

Fišerová, která se na šampionátu popere o medaile i v kanoi, zajela v kvalifikaci kajakářek osmý čas a Galušková postupující dvacítku uzavírala. "Jsem spokojená, myslím, že nedošlo k žádné velké chybě. Na začátku jsem se to snažila hlídat, přitom trošičku přikládat na rovinkách, jak mi to trenér Lukáš Kubričan řekl," uvedla Fišerová.

Třetí česká kajakářka Valíková byla v první kvalifikační jízdě jednatřicátá a v opravě, kdy se bojovalo o zbylých deset míst, skončila osmnáctá.

Reklama