Hlavní obsah

Závod mistrovství světa na kolonádě? Zájem je velký, problém jsou finance

Úchvatné kulisy věhlasné lázeňské perly a nejnáročnější, ale spravedlivá trať. Pořadatelé Světového poháru v triatlonu v Karlových Varech sklízí chválu ze stran závodníků i činovníků Mezinárodní triatlonové unie ITU za bezchybnou organizaci a ze zahraničí zaznívají návrhy, že by kolonádě u Teplé slušel podnik série mistrovství světa. Je reálné, aby elitní WTS zavítala na západ Čech?

Foto: archiv Česká triatlonová asociace

Triatlonistka Petra Kuříková při závodu SP v Karlových Varech.

Článek

Jokohama, Leeds, Montreal, Abu Zabí... To je jen část zastávek, kam se během sezony sjíždí triatlonová špička, aby bojovala o body v seriálu mistrovství světa. Přibudou na seznam i Karlovy Vary? „Prezidentka Mezinárodní triatlonové unie Marisol Casadová i generální sekretář Antonio Arimany po dobrých zkušenostech s úrovní Světového poháru neskrývají, že by nás v rodině WTS rádi viděli," usmívá se předseda české triatlonové unie Antonín Bauer.

Karlovarský Světový pohár se o víkendu koná pošesté v řadě, celkově nese zdejší triatlon pořadové číslo 17. A podle Bauera si vydobyl v mezinárodních strukturách ojediněle speciální pozici. „Na závody tohoto statutu je výběrové řízení, my jsme ve stadiu, kdy k nám pouze přijde dotaz jestli ano, nebo ne. To je obrovský úspěch. Protože poptávka je velká," popisuje. „Jsme první v řadě, kam putuje dotaz na termín, a podle nás se pak skládá zbytek kalendáře," potvrzuje ředitel závodu Vladimír Malý.

Foto: CITY TRIATHLON Karlovy Vary

Vendula Frintová objížděla primárně seriál mistrovství světa, do Karlových Varů ale vždy ráda přijela. A dvakrát zde slavila vítězství.

Tratě závodu s vyhlášeným brutálním stoupáním na Zámecký vrch při cyklistické části si ve Varech navíc vyzkoušela v roce 2020 i absolutní světová elita, která se jinak soustředí na nejvyšší WTS. V sezoně poznamenané covidem ale byly západní Čechy prakticky první příležitostí, kde si zazávodit. A v přísném metru účastníků přivyklých podnikům nejvyšší kategorie závod na kolonádě obstál.

Koketování s přestupem do nejvyšší triatlonové ligy tak nabírá reálné kontury, na stole je ale samozřejmě jedno velké téma. „Zásadní roli hraje jedna věc, a to peníze. Na uspořádání takového podniku potřebujete obrovské prostředky v řádech desítek milionů," krčí rameny Bauer. Organizace SP se přitom podle informací Sport.cz vejde pod deset milionů korun, náklady na podnik MS by ale vyšplhaly na 25 milionů.

A dalším limitujícím faktorem by mohl být počet startujících, který v seriálu nafukují vypsané věkové kategorie. „Při závodu MS máte třeba šest tisíc účastníků ve vypsaných kategoriích. A v tu chvíli si s nimi musíte poradit. Musíte mít adekvátně dimenzovaná depa, prostupnost silnic... Myslím ale, že by to nebyl pro Karlovaráky problém," míní Bauer.

„K tomu se samozřejmě nabalují další úskalí. Třeba nároky na kvalitu televizního přenosu. Zatímco SP odsnímáte s dvanácti kamerami, na závod MS už jich musíte garantovat třicet. A najednou se objeví problém s tím, že v kopcovitých Varech je problém s přenosem signálu. Další třeba logistika toho obrovského počtu startujících, transfery z letiště. Ale to jsou všechno věci, které lze reálně řešit. Ten zásadní problém jsou finance, protože platíte vysoký zalistovací poplatek," říká šéf české unie.

Organizace závodu MS přitom není komerční záležitostí jako třeba seriál Ironman či jiné podniky v dlouhém triatlonu, které se těší obrovské popularitě i přes často velmi vysoké startovné. „Například seriál Ironman vydělá na startovném opravdu významnou položku. Oficiální závod v olympijském triatlonu ale nefunguje komerčně. A bez pomoci státu je prakticky nereálné o jeho uspořádání uvažovat," zůstává nohama na zemi Bauer. „Organizátorsky na to máme. A umíme ještě víc. Je reálné, že bychom uměli přehradit Teplou a plavalo by se přímo na kolonádě," naznačuje zatím nevyužitý potenciál západočeských lázní.

Foto: CITY TRIATHLON Karlovy Vary

Petra Kuříková (vlevo) si běží pro čtvrté místo v závodu SP v triatlonu v Karlových Varech.

Zatím tak v Karlových Varech zůstává tradiční Světový pohár. O nadcházejícím víkendu se v podmanivých kulisách představí i pětice českých reprezentantů Tereza Zimovjanová, Radim Grebík, Jan Volár, David Martin a Tomáš Zikmund. Na startu již nebude dlouholetá česká jednička Vendula Frintová, kterou čekají mateřské povinnosti, ani další olympionička Petra Kuříková, která léčí zraněné rameno.

Reklama

Související témata: