Hlavní obsah

Zdolal osmitisícovku a zemřel, velký plán zůstane nenaplněn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obávaný vrchol zdolán, znělo radostně do světa. Návrat ovšem skončil tragédií. Severoirský horolezec Noel Hanna zemřel po výstupu na osmitisícovku Annapurna v Himálaji. Šestapadesátiletý dobrodruh skonal, když trávil při sestupu noc ve stanu, uvedl mluvčí nepálského ministerstva cestovního ruchu.

Foto: @ Mourne Mountain Adventures

Severoirský horolezec Noel Hanna.

Článek

Hanna zdolal desátou nejvyšší horu světa (8091 m nad mořem) bez kyslíkové podpory, v minulosti desetkrát stanul i na vrcholu nejvyšší hory světa Mount Everestu, napsal místní online portál "Everest Chronicle". Příčina smrti je nejasná, roli mohl sehrát nedostatek kyslíku v zóně smrti.

Se smutnou informací už se seznámila horolezcova rodina. "Ve skutečnosti toho moc nenamluvil, nechtěl nás všechny znepokojovat," uvedla po Hannově úmrtí jeho sestra Irene Hunterová s tím, že hory byly pro sourozence vším.

Horolezcovo tělo bylo přepraveno do nepálského hlavního města Káthmándú. Podle rodiny se vrátí do Finnis, blízko severoirského pohoří Mourne, kde začala jeho láska k výšinám, v nichž měl smělý plán.

"Noel měl v hlavě, že zvládne všech 14 vrcholů nad 8000 m. To byl jeho cíl a sen," připomněl Banjo Bannon, horolezec, který jako druhý člověk ze Severního Irska vystoupil v roce 2003 na Mt. Everest,

Jarní sezóna v Himálaji: začíná právě v těchto dnech a končí v červnu, kdy je nejlepší „okno" například pro výstup na Mount Everest. Hanna není jedinou letošní obětí hor. V této sezoně zemřeli také tři Šerpové.

Pro jarní termín dostalo podle zahraničních médií asi 700 horolezců povolení od ministerstva turismu v Nepálu, která jsou potřebná k výstupu na místní výšiny. 319 z nich umožňuje výstup z nepálské strany na Mount Everest. Jedno stojí 11 000 dolarů.

Reklama

Související témata: