Hlavní obsah

S Rusy, nebo bez? Čeští sportovci se neshodli, ukázal průzkum. O bojkotu mají jasněji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budou čeští sportovci za zhruba 16 měsíců čelit v Paříži i ruským a běloruským soupeřům? Na verdikt si ještě zřejmě minimálně několik měsíců počkají, ale zajímavá čísla ukázal průzkum Komise sportovců Českého olympijského výboru. Pohled na účast reprezentantů zemí, které spustily válečnou agresi na Ukrajině, se totiž i mezi českými sportovci dost liší.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda ČOV Jiří Kejval na archivním snímku

Článek

Průzkum, jehož výsledky má Sport.cz k dispozici, probíhal na konci února poté, co o stanovisko komise požádal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Hlasovalo 208 sportovců, kteří se v posledních osmi letech účastnili některé z multisportovních akcí, tedy olympijských, světových, evropských nebo plážových her. Hlasování proběhlo anonymně a sportovci, kteří se chtěli vyjádřit, vybírali ze čtyř variant odpovědi.

Foto: Komise sportovců ČOV

Výsledky ankety Komise sportovců ČOV k účasti Rusů a Bělorusů na OH.

Nejvíce procent posbírala varianta, že sportovci jsou proti účasti Rusů a Bělorusů bez výjimky, ale nezískala nadpoloviční většinu. Pro tuto možnost hlasovalo 49 procent respondentů.

Druhé největší procento hlasů (31) získala varianta „Jsem pro jejich účast, ale pouze pod neutrální vlajkou a po distancování se od války na Ukrajině“, tedy možnost blížící se nejvíce čerstvému doporučení Mezinárodního olympijského výboru, které přišlo v úterý.

Stejné množství respondentů, přesně 8 procent, pak shodně zvolilo variantu startu Rusů a Bělorusů bez jakýchkoliv omezení a možnost, že jsou proti startu „v případě, že veřejně schvalují nebo podporují válku na Ukrajině.“

„Naše Komise nemůže zaujmout k účasti ruských a běloruských sportovců jednotné stanovisko. Výsledky diskuse členů Komise i hlasování sportovců se ukázaly jako nejednoznačné,“ shrnul výsledky olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, jenž komisi předsedá a vyjádřil se, že sám se zdržel hlasování.

Například anketa mezi čtenáři Sport.cz vyzněla jednoznačněji, kdy zhruba v poměru 5:1 hlasující odmítli návrat ruských a běloruských sportovců do soutěží.

„Pravděpodobný scénář, kdy o zmíněné účasti ruských a běloruských sportovců budou rozhodovat samostatně jednotlivé mezinárodní sportovní organizace, nepovažuje Komise sportovců za ideální, ale vzhledem k situaci za kompromisní a přijatelný,“ uvedl Svoboda.

Foto: Komise sportovců ČOV

Výsledky ankety Komise sportovců ČOV k bojkotu OH 2024.

Jednoznačnější výsledky přinesla druhá anketní otázka, zda jsou čeští sportovci pro bojkot OH v Paříži 2024 ze strany ČOV v souvislosti s účastí ruských a běloruských sportovců. Proti nařízenému bojkotu se vyjádřilo 67 procent, pro něj 23 procent. Desetina hlasujících se nechtěla vyjadřovat.

„Na základě diskuse a hlasování sportovců se tedy vymezujeme proti případnému centrálně nařízenému bojkotu OH v Paříži 2024,“ doplnil Svoboda s tím, že osobní bojkot je pak vždy možný dle rozhodnutí sportovců.

Souhlasíte s návratem neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží?
ano
22 %
ne
77,3 %
nevím
0,7 %
Celkem hlasovalo 5157 čtenářů.

Reklama