Hlavní obsah

Zpronevěra svazových milionů? Místo vězení podmínka

Bývalá generální sekretářka Svazu zápasu Věra Švagrovská, která během roku 2021 zpronevěřila ze své pozice 7,6 milionu korun, uspěla s odvoláním proti nepodmíněnému dvouletému trestu. Oproti původnímu rozsudku vyvázla s podmínkou, má ale i nadále za povinnost dluh podle svých možností splácet. Svaz o tom informoval na svém webu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 6 uložil dvouletý trest vězení v polovině ledna, Městský soud v Praze ho ale na základě odvolání Švagrovské zrušil. Namísto nepodmíněného trestu odnětí svobody na dva roky odvolací soud rozhodl, že adekvátním trestem bude trest tři roky odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let.

"Podle soudu tak bude mít odsouzená větší možnost splácet škodu, kterou způsobila. Soud uvedl, že spoléhá na to, že v rámci dohledu probačního úředníka bude zajištěno, že odsouzená bude škodu hradit dle svých možností v co největším rozsahu. Soud zohlednil dosavadní bezúhonnost pachatelky a skutečnost, že trestnou činnost v celém rozsahu doznala," přiblížil právní zástupce zápasnického svazu Martin Krahulík.

Svaz zápasu přitom navrhoval potvrzení rozsudku soudu první instance. "Nepodmíněný trest odnětí svobody mnohem lépe vyjadřuje závažnost jednání pachatelky a zásadní negativní dopad jejího jednání na zápasnické hnutí. Bohužel odvolací soud se s tímto argumentem neztotožnil," vysvětlil Krahulík.

Doplnil, že bývalá sekretářka již několika symbolickými částkami začala svůj dluh vůči svazu splácet. "Doufáme, že po vynesení rozsudku dojde na straně odsouzené k ještě většímu úsilí směrem k finanční nápravě jejího trestného činu, přičemž Svaz zápasu bude v této věci úzce spolupracovat s příslušným probačním úředníkem, aby bylo zajištěno, že odsouzená skutečně splácí dle svých možností," uvedl Krahulík.

Švagrovská od ledna do října 2021 vybrala z účtu svazu částku přesahující sedm a půl milionu korun, která odpovídá dvěma třetinám ročního rozpočtu organizace. Svaz se proto dostal do existenčních potíží. Jak Švagrovská popsala soudu, peníze si půjčila na chod manželovy firmy, věřila prý, že je zvládne vrátit. Prokázalo se, že jednala samostatně, bez součinnosti s dalšími funkcionáři svazu.

Nově vynesený trest je v rozporu s názorem soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 6 Kláry Jantošové, jež v lednu uvedla, že závažný následek činu neumožnil, aby soud obžalované uložil podmínku. "Je to smutná tečka za smutným obdobím českého zápasu... Ačkoliv se mi rozhodnutí soudu nelíbí, tak ho samozřejmě musím a budu respektovat. V tuto chvíli se již s celým výkonným výborem soustředíme na 'novou éru' českého zápasu, která, doufám, celé naše hnutí spojí nad pozitivními cíli s novou strategií. Pohled dozadu nás neposune správným směrem," sdělil ČTK šéf svazu Robert Mazouch.

Reklama

Související témata: