Hlavní obsah

Zvolením místopředsedů ČOV se bude znovu zabývat městský soud

Zvolením čtyř místopředsedů Českého olympijského výboru (ČOV) z roku 2021 se bude muset znovu zabývat pražský městský soud. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze dnes zrušil jeho rozhodnutí, kterým volbu prohlásil za nezákonnou. Žalobu na ČOV podal prezident Autoklubu České republiky Jan Šťovíček. Soud dnes zároveň pravomocně potvrdil zamítnutí části žaloby, která požadovala označení celé jednání pléna z června 2021 za nicotné.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Ilustrační foto.

Článek

Městský soud v Praze loni v srpnu podle Hospodářských novin, které tehdy na usnesení upozornily, vyhověl argumentu Šťovíčka, že volba místopředsedů se neuskutečnila podle volebního řádu. Podle toho se o postech hlasuje společně a uspějí kandidáti s největším počtem hlasů. Delegáti pléna ale hlasovali o jednotlivých jménech.

Soudkyně Kateřina Černá ale dnes konstatovala, že by se měl městský soud lépe zabývat okolnostmi sporu. Neodůvodnil podle ní například, zda se zabýval aktivní legitimací jedné ze žalujících stran, tedy zda měla právo žalobu vůbec podat. Nezabýval se ani tím, zda lze některá z usnesení návrhem žalovatelů napadnout.

S podnětem dnes naopak neuspěl předseda Sdružení sportovních svazů České republiky (SSS ČR) Zdeněk Ertl, který se domáhal, aby soud celé jednání pléna ČOV označil za nicotné. Odvolací senát potvrdil rozhodnutí, podle kterého zvolil špatný typ žaloby.

Šťovíček i Ertl jsou ve sporu s ČOV již delší dobu. V roce 2021 se jim podařilo soudně dvakrát odložit volbu členů výkonného výboru s argumentem, že byli chybně vyřazeni ze seznamu kandidátů. Vrchní soud v Praze ale po odvolání ČOV označil předběžná opatření zakazující volby za nezákonná.

Reklama