Hlavní obsah

Plánované krácení sportovních dotací odmítají i ČUS a Sdružení sportovních svazů

Plánované krácení státních dotací na sport po středečním vyjádření Českého olympijského výboru (ČOV) odmítají také Česká unie sportu (ČUS) a Sdružení sportovních svazů ČR (SSS ČR). Uvedly to po dnešním pracovním jednání s předsedou Národní sportovní agentury (NSA) Ondřejem Šebkem. Navíc upozornily, že hrozí škrty i ve schváleném letošním rozpočtu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Jansta na archivním snímku

Článek

Pro příští rok by se podpora státu měla snížit zhruba o čtvrtinu na 5,2 miliardy korun. Proti tomu se vrcholní sportovní funkcionáři bouří.

"Český sport je dlouhodobě podfinancován, sportovní infrastruktura neodpovídá potřebám rozvoje sportovních a pohybových aktivit naší populace. V důsledku nedávných protipandemických opatření i následné energetické krize se situace radikálně zhoršila, došlo k úbytku počtu aktivních sportovců, mnoho sportovních klubů, tělovýchovných a tělocvičných jednot muselo kvůli nedostatku finančních prostředků omezit či dokonce ukončit svoji činnost. Již tak zbídačený sport přijde o další podporu," uvedl předseda ČUS Miroslav Jansta v tiskové zprávě.

Více než polovina provozovatelů vnitřních sportovišť v loňském průzkumu ČUS uvedla, že jim bez pomoci státu hrozí letos ukončení činnosti. Více než dvě pětiny klubů plánovaly kvůli nedostatku peněz snížit počty tréninkových hodin. Ubývá sportujících dětí, což vede k nárůstu obezity v této věkové kategorii.

"Fyzická připravenost i kvalita pohybové gramotnosti mladých lidí se v posledních letech výrazně zhoršila. Už dnes se společnost potýká s vážnými problémy z nedostatku pohybových aktivit, proto je nanejvýš žádoucí tento negativní a varovný trend rychle zastavit a nejlépe obrátit," řekl předseda SSS ČR Zdeněk Ertl.

Obě organizace společně apelují na to, aby političtí představitelé začali sport a pohyb vnímat jako zdravotní prevenci.

"Případná úspora několika miliard na úkor podpory sportu a pohybu nebude pro zlepšení finanční kondice České republiky významná a rozhodně nevyváží negativní a katastrofální dopady, které by toto opatření přineslo pro budoucnost sportování a zdravého životního stylu v naší zemi. Proto vyzýváme naše vedoucí politické reprezentanty, aby snižování finančních prostředků pro český sport zastavili a naopak začali navyšovat tak, jak ukládá vládou schválená Koncepce podpory sportu 2016-2025! Organizovaný sport se stává pro nízkopříjmové rodiny luxusem, takový negativní trend musíme zastavit," uvedly ve společném prohlášení.

Vláda zatím návrh státního rozpočtu na příští rok neprojednávala. Letní měsíce bývají obdobím, kdy se jedná o jeho konečné podobě.

Reklama

Související témata: