Hlavní obsah

Jana Fesslová získala bronzovou medaili v hodu diskem

PEKING

Jana Fesslová v úterním dopoledním atletickém bloku vyhrála bronzovou medaili v hodu diskem atletek ze tří sloučených kategorií F54-56. O bronz bojovala s dvěma Číňankami, nad kterými měla celý závod jen minimální bodový náskok. První skončila Němka Marianne Buggenhagenová, která hodem dlouhým 27,80 metru vytvořila světový rekord.

Článek

Fesslová se nejvíce strachovala o vítězství ve chvíli, kdy posledním hodem zlepšila své maximum na 24,82 metru. Po ní totiž házela jako poslední v pořadí Číňanka Liping Chen, která mohla českou reprezentantku odsunout na čtvrtou příčku. „Obavy byly veliké. Ale tak moc jsem si přála být na bedně, až to vyšlo,“ sdělila 31letá diskařka: „Jsem maximálně spokojená. Je to super.“

I když v přípravě házela za hranici 25 metrů, na závodech ji nedokázala překonat. „Mám pocit, že jsem přepískla konečnou fázi přípravy v trénincích před odletem,“ popisovala, v čem mohl být problém.

Fesslová v Aténách přišla po závodě o medaili

Životní příběh Jany Fesslové by mohl posloužit jako předloha hollywoodského trháku. Den po svatbě se vinou úrazu při házené dostala na vozík. Našla si jiný sport – atletiku vozíčkářů. A když na paralympiádě v roce 2004 získala zlato ve vrhu koulí, po medailovém ceremoniálu ho musela vrátit. Byla totiž dodatečně přeřazena do skupiny s nižším postižením. „Však se mi taky po závodě Atény hned vybavily,“ neubránila se slzám: „Doufám, že medaile mi tentokrát zůstane. Až s ní odjedu do vesnice, teprve potom tomu uvěřím.“

Díky podpoře svých blízkých měla sílu bojovat dál. „Celé čtyři roky jsem trénovala víc než předtím. Největší podíl na mém úspěchu mají moji dva trenéři a manžel, který se mnou navíc trénoval doma,“ děkovala lidem, kteří vytvářejí zázemí.

Největší odměnou po zisku bronzu je fakt, že manžel za ní přijel do Číny a mohl vidět závody. „Odpoledne spolu budeme ve vesnici. To bude naše oslava. Budu ale spíš odpočívat, ještě chvíli mi to bude docházet. Každopádně velká oslava na mě čeká doma na Malé Vsi v Černém Dubu,“ těší se na posezení s přáteli. „Tenhle úspěch je i jejich zásluha, protože mě podporovali po celou dobu od chvíle, kdy mi sebrali medaili v Aténách.“

Paralympijské hry - Peking:
Atletika:
Disk, kategorie F54-56: 1. Buggenhagenová (Něm.) 27,80 m (1060 bodů) - světový rekord, 2. Tching Wang (Čína) 17,04 (1010), 3. Fesslová (ČR) 24,82 (946).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.