Hlavní obsah

V Pekingu se chystají zimní paralympijské hry, Češi čekají 12 let na medaili

V Pekingu v pátek začnou zimní paralympijské hry. V českých barvách se jich zúčastní tým para hokejistů a čtyři lyžaři. Na cenný kov ze zimní vrcholné akce handicapovaných sportovců čeká Česko dvanáct let. O ten poslední se postarala ve Vancouveru 2010 bronzová sjezdařka Anna Kulíšková. Nakonec bude i paralympiáda bez Rusů a Bělorusů, kteří pykají za invazi na Ukrajinu.

Foto: Thomas Lovelock for OIS, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Od pátku 4. do neděle 13. března se v šesti sportech rozdělí 78 sad medailí. Nebudou o ně ani v neutrálních barvách bojovat ruští a běloruští sportovci. Mezinárodní paralympijský výbor jim sice ještě ve středu povolil účast, ale po řadě protestů a kvůli hrozbě bojkotu závodů ze strany ostatních výprav své rozhodnutí změnil a závodníky těchto zemí vyloučil. Jedná se o 83 sportovců, takže v Pekingu bude na paralympiádě nakonec závodit necelých šest stovek účastníků ze 48 zemí. Nováčky jsou výpravy z Ázerbájdžánu, Izraele a Portorika.

Největší část českého týmu tvoří sedmnáct para hokejistů. Mezi nimi je také dvaačtyřicetiletý útočník pražské Sparty Zdeněk Krupička, který při pátečním slavnostním zahájení ponese českou vlajku. Mezi jeho spoluhráči jsou i benjamínci - teprve šestnáctiletý Filip Veselý nebo čerstvě osmnáctiletý Alex Ohar. Na paralympiádě nebude Česko reprezentovat žádná žena. I mezi čtveřicí kvalifikovaných sjezdových lyžařů jsou jen muži - Patrik Hetmer, Tomáš Vaverka, Pavel Bambousek a Petr Drahoš.

Hetmer, který se s trasérem Miroslavem Máčalou představí mezi zrakově postiženými, se chystá na třetí paralympiádu. "Trochu se obávám, že moje výkony budou poznamenané mými dřívějšími zraněními a nekompletní přípravou. Budu ale makat, chci si paralympiádu užít a doufám, že se mi povede dosáhnout na nějaké to kvalitní umístění v nejlepší desítce," uvedl před odletem na webu Českého paralympijského výboru.

Čeká ho jiná paralympijská zkušenost než v Soči a Pchjongčchangu. "Nejsem nováček, tak vím, do čeho jdu. Mrzí mě však, že Hry budou svým způsobem dost omezeny. Vůbec třeba nevím, jestli se mi povede navštívit některý z hokejových zápasů našich kluků. Snad to půjde," přemítal před odletem nad důsledky opatření proti koronaviru, která budou podobně jako při únorových zimních olympijských hrách platit. Také účastníci paralympiády budou v uzavřené bublině bez kontaktu s běžnou čínskou populací a budou se muset každý den testovat na covid-19. Prakticky nezbytné je rovněž očkování, což znemožnilo účast hlavnímu trenérovi českých para hokejistů Jiřímu Břízovi, který vakcinaci proti koronaviru odmítá.

Vedle hokeje a alpského lyžování, kde se představí čeští reprezentanti, se bude v Pekingu a horských centrech bojovat o medaile také v běžeckém lyžování, biatlonu, snowboardingu a curlingu.

Reklama

Související témata: