Hlavní obsah

GLOSA: Jágr jako za minulého režimu. A všem pochybovačům zavřel ústa

Slýchává to ze všech stran a s každou další sezonou stále častěji. Že už se ten Jágr na hokej nevybodne? Má ještě ve svých letech zapotřebí kazit si jméno po tak báječné kariéře? Jaromír Jágr několikrát zopakoval, že poslední roky už je víc kladenským manažerem než hráčem. V neděli ale dokázal, že i na ledě je pořád báječný. Jeho galapředstavení proti Litvínovu hovoří za všechno.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Jaromír Jágr předvedl parádní představení

Článek

Dobře ví, že Kladno na ledě s Jágrem, nebo bez něj, je sakra rozdíl. Ne primárně z herního pohledu, ale co se nalákání partnerů týká. Devětačtyřicetiletá legenda si uvědomuje, jak složitě klub kousek za Prahou shání partnery, a že řada z nich dá Rytířům finance jen tehdy, pokud bude v akci i Jágr.

I proto stále hraje, byť by se klidně raději uklidil na střídačku nebo do VIPky a nechal by to už na mladších. Jenže nemůže. Svůj mateřský klub, jemuž před ním šéfoval jeho otec, nechce nechat padnout.

Když po zákeřném faulu v přípravě na Slavii skončil na marodce a musel vynechat úvodní extraligový duel s Vítkovicemi, nad Jágrem už leckdo zlomil hůl. A po následných prohrách v Českých Budějovicích a s Hradcem Králové, v nichž vyšel bodově naprázdno, se přidali další.

Během víkendu ale šedesát osmička zavřela všem pochybovačům ústa. V pátek i jeho gólem Kladno dlouho drželo naději na bodový zisk v Liberci. Dočkalo se až o dva dny později v Chomutově proti Litvínovu (který měl díky geografické poloze a s ní spojeným nájezdem fanoušků Vervy domácí prostředí), kdy Jágr povýšil ze čtvrtého útoku do toho prvního k Plekancovi a Hlavovi.

Historie se opakuje

Psal se leden roku 1989, u moci ještě byl minulý režim, když Jágr vstřelil Litvínovu dva góly a přidal asistenci, takže zažil první tříbodový večer v tuzemské nejvyšší soutěži. Střih; je září 2021 a Jágr svůj počin zopakoval. Hlavně jeho vítězná trefa na 3:2, kdy si dojel vlastní střelu a po obkroužení branky do ní zasunul puk a překonal tak bývalého spoluhráče Godlu, stála opravdu za to.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Jaromír Jágr se raduje z branky

Jágrova show díky sociálním sítím okamžitě obletěla celý svět, píšou o ní nejen v zámoří, ale i ve Finsku, Švédsku a dalších evropských zemích. A všude pějí ódy na jeho neuvěřitelnou dlouhověkost.

Měli bychom taky. Važme si, že Jágra stále můžeme vidět na ledě. Nejen pouze jezdit, ale i rozhodovat zápasy. Takový hráč tady dlouho nebude. Jestli vůbec ještě někdy...

Jan Škvor

Jako redaktor internetového portálu www.sport.cz působí Jan Škvor od roku 2007, specializuje se na lední hokej. Jako reportér absolvoval šest hokejových mistrovství světa a zimní olympijské hry 2014 a 2018.

Reklama

Související témata: