Hlavní obsah

ŠČASNÉHO ZÁPISNÍK: V boji o záchranu přituhuje

Tentokrát jsem se zaměřil hlavně na mužstva bojující o záchranu. Do konce nejvyšší domácí fotbalové soutěže sice zbývá ještě jedenáct kol, což je relativně hodně, ale dosavadní výsledky a bodové zisky mnohé naznačují. Zvláště, když třiadvacáté kolo toho hodně ukázalo a naznačilo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Horváth v Příbrami po třiadvacátém kole skončil.

Článek

Začnu Brnem, které je v hodně složité situaci, protože ani doma nevyhrává. Teď proti němu potvrdil roli favorita i Jablonec. A pokud ani doma nevyhráváte, těžko můžete myslet na záchranu. Přitom kdykoliv Zbrojovku vidím, nehraje vyloženě špatně, chybí ji však větší kvalita. A to ve všech řadách a směrech.

Víc než na poslední Příbram jsem se těšil na Ostravu, kterou jsem po jejím výkonu na Slavii minule chválil. Pod trenérem Smetanou podal Baník opět dobrý výkon. Hrál sice proti poslednímu týmu tabulky, ale dokázal toho využít i střelecky a vylepšil si skóre. Na hře je po výměně trenérů patrná změna. Ostraváci hrají rychleji, přímočařeji dopředu, jsou rychlí, umějí vystřelit. Prubířským kamenem pro ně budou dva nadcházející zápasy na Slovácku a v Liberci, v nichž musí potvrdit, že to myslí s útokem na pohárovou Evropu vážně.

Příbram? Její ztráta se prohlubuje, nehraje dobře, a i s novým trenérem to bude mít moc a moc složité, aby se zachránila. Vždyť její bodová ztráta na první nesestupovou příčku už narostla na sedm bodů, a na další dokonce deset.

Na ní jsou Teplice, které také ještě nejsou zachráněné, i když výkonnostně jdou nahoru. Čekal jsem, že naváží na předchozí úspěšné duely. V Liberci dlouho vedly, dokonce mohly po chybě gólmana i zvýšit, ale Slovan utkání otočil v závěrečné čtvrthodině. Akce, po níž dal Rondič vítězný gól, byla opravdu nádherná. Liberec je třetí, hodně těží z hostování, ale trenér Hoftych umí z hráčů dostat maximum.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fotbalisté Opavy se radují z gólu.

Opavu hodně sleduji kvůli Radkovi Kováčovi. Už jsem nejednou říkal, že nehraje špatně, ale body chybí. Tři teď uhrála, ale ve druhé půli byla zbytečně nervózní a nehrála tak dobře, jako v jiných zápasech. Pardubice po obdržené brance hodně zlobily, zatímco Slezané byli v křeči a báli se o výhru. Porážka by pro ně znamenala hodně složitou situaci, podobnou, v jaké je Příbram.

Pomyslnou hranicí v boji o záchranu vidím okolo dvanáctého třináctého místa. O tu bojovala Bohemka s Karvinou, a musím říct, že Slezané mě hodně zklamali, protože v Ďolíčku prakticky nevystřelili na bránu. Domácí zaslouženě vyhráli a přiblížili se tak klidnému středu tabulky. Karviná, i když má šestadvacet bodů, musí naopak víc koukat pod sebe.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Bohemians 1905 Tomáš Necid slaví branku , která nakone neplatila.

Pikantérií utkání byl neuznaný gól Klokanů. Tomáš Necid patřil určitě k jejich nejlepším hráčům, sám mohl dát branku, ale nešťastným postavením, kvůli němuž nebyla uznána, ji vlastně připravil o dvougólové vedení. Bohemka šla ale dál za třemi body a pojistku přidal v závěru Bartek. Od Karviné jsem čekal, že dokáže využít střelce Papadopulose a vyrovná, ale k žádnému nebezpečnému brejku se nedostala.

Z týmů z popředí tabulky tři vzhledem ke karanténě nehrály, takže vzhledem k rozdílnému počtu zápasů je situace dost nepřehledná. Byl jsem proto zvědavý, jak si Slavia povede v Mladé Boleslavi, která ji dokázala v minulosti často potrápit. Zvláště, když na její lavičce sedával Karel Jarolím poprvé.

Proto jsem čekal, zda na ni vymyslí něco i tentokrát. Zápas to byl zajímavý, hodně šancí měla obě mužstva. Slavia ale zvládla i toto utkání. Prokázala větší kvalitu i efektivitu.

Překvapilo mě ovšem velké množství chyb a zbytečných ztrát Středočechů v přechodové fázi a ve středu hřiště, jimiž Slavii tři body sami nabídli.

I když má Boleslav silný a zkušený kádr, v němž jsou hráči se zahraničními zkušenostmi jako Zmrhal nebo Skalák, přesto se pohybuje jen čtyři body od míst sestupu, takže pořád patří mezi týmy hrající o záchranu.

Foto:

Zdeněk Ščasný (63 let), bývalý hráč Dukly, Sparty a Bohemians, který během aktivní kariéry získal dva mistrovské tituly se Spartou a jeden s Duklou, dvakrát vyhrál Český i Československý pohár. Jako trenér působil opakovaně ve Spartě, ve Viktorii Žižkov, Teplicích, vedl Most i třeba Mladou Boleslav. Vedl rovněž řecké OFI Kréta či Panathinaikos Atény a maďarský Debrecín. Se Spartou vyhrál jako kouč dva tituly a postoupil s ní do čtvrtfinále Evropské ligy, s Viktorií Žižkov získal Český pohár.

Reklama

Související témata: