Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Až budete nadávat českým rozhodčím, vzpomeňte na evropské poháry

Podzimní virová termínová listina si na úrovni evropských pohárových soutěží do svého úvodu dala dohru té virové jarní. Real Madrid měl reagovat na domácí prohru s Manchesterem City 1:2. Že reagoval nepatřičně je slabé slovo. Již v deváté minutě se jeho hráči rozhodli předvést, jak umí hrát na tréninku oblíbené bago, leč hrát jej ve vlastním pokutovém území na začátku utkání za stavu 0:0 postrádá zdravý rozum.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Kouč Leverkusenu Peter Bosz v diskusi s hlavním rozhodčím

Článek

O ztrátu míče se postaral stoper Varane a hroťáci Gabriel Jesus a Sterling již věděli, jak dostat míč do branky Realu. Varane byl nejlepším hráčem domácích, byť v dresu Realu. Na druhý gól jim přihrál hlavou směrem k vlastnímu brankáři, což využil opět Gabriel Jesus. To jsou po virové přestávce neuvěřitelné rozjezdy pro hvězdy. A trenér Zidane nestačil zírat.

To trenér Juventusu Sarri už dozíral. Po vyřazení Lyonem, prohře tam 0:1 a výhře 2:1 v odvetě, rozhodl gól na cizím hřišti, a to ještě z penalty. Německý rozhodčí Zwayer odpískal i penaltu pro Juventus, u obou rozhodnutí se musel dobrat podpory VARu a u obou televizní komentátoři po opakovaných záběrech prohlásili rozhodnutí za mylná. No a trenér Sarri je prvním odvolaným trenérem po koronavirové přestávce.

A ještě dovětek k pokutovým kopům za nastřelené ruce bránících hráčů. Poněvadž jde o prachy, zavedl se VAR, aby bylo dosaženo maximální spravedlnosti. Co je ale spravedlivého na tom, když se píská penalta za hrubé sražení útočníka v gólové pozici a stejně tak za nastřelenou ruku z bezprostřední blízkosti, kdy hráč má ruku přitisknutou k tělu a nezvětšuje svůj objem?

A pohled na obránce, který chce zabránit centru a dává si ruce za záda, aby nedošlo k jejich nastřelení, je komický, a tím, že ztrácí schopnost rovnováhy je i proti přirozenému sportovnímu pohybu.

VAR úřaduje i v Evropské lize

Do boje mezi poslední čtyři týmy se posunula i Evropská liga. A hned v zápase Leverkusenu s Interem Milán mohla navázat na ságu gólu z penalty za nastřelené ruce. Po ráně do ramene bránícího a jeho ruce u těla následoval rezolutní hvizd rozhodčího a Lukaku v dresu Interu byl připraven k vykonání trestu. Leč zasáhl VAR a pokutový kop byl odvolán.

Bylo by to 3:0 a nebylo asi co řešit. Takto Leverkusen snížil v dalším průběhu na 1:2 a udržel své naděje do samého závěru. K lepšímu výsledku by musel některé své akce řešit ve finále střelou z prvního doteku, protože jen tak je zakončení včasné, pohotové či překvapivé. No a pak by se nesměl tolikrát prokombinovat k vlastnímu brankáři Hradeckemu. V samotném závěru se VARu podařilo ještě jednu penaltu odvolat, čímž opět vstoupil do VARem psaných dějin. Ve druhém případě už Lukaku míč raději na puntíku nechystal a držel jej v ruce.

Až budete zase nadávat českým rozhodčím, tak si vzpomeňte, co předvádí na evropské úrovni. Blbé je jen to, že tam je málokdo podezírá z postranních úmyslů. Fotbalu bez korupce zdar, virům zmar!

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama

Související témata: