Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Jak dlouho bude v ekonomické krizi stát jedna noha fotbalisty miliardu korun?

Zvláštní to doba. Všichni řeší, co bude, až to bude, a nikdo neví, kdy to bude a co to bude. Jisté je jen jedno, že to nikdy nebude tak, jak to bylo. Dokonce to, co je přes den psáno a čteno, přebije v 19 hodin na ČT1 pořad Události. A tak nás každý den zavalují nová fakta a zároveň se přesvědčujeme, jak je všechno relativní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Škorpil glosuje dění v českém i světovém fotbale

Článek

Vyšla zpráva, že 90 milionů eur, což je 2,46 miliardy korun, ušetří Juventus Turín, když se s hráči dohodl, že nebudou brát čtyři měsíce výplaty. Když si to přečte hospodský, který poslal k ledu kuchaře a číšníky a ze zoufalství dopíjí nedotočený sud piva, tak si jen povzdechne: „Ti mají ale starosti".

A tak v ekonomické krizi má každý svoji pravdu. Christian Constantin, šéf švýcarského fotbalového Sionu hráčům při návrhu na maximální výdělek 12 350 franků, což je v přepočtu 325 tisíc korun, řekl: „Vaše snížená mzda za nicnedělání je prakticky plat dvou sester, které pracují na záchraně lidských životů." Kdo nesouhlasil, byla mu smlouva ukončena a hráči se bouří.

To v českém hokejovém rybníčku podnikatel Petr Dědek v souvislosti s hokejem v Pardubicích pravil: „Myslím, že šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička musí brzy vystoupit a bušit do toho, aby sport dostal obrovské peníze. Sportovci zůstanou na dlažbě ze dne na den." Tak jsem zvědav, co pan Hnilička vybuší. Před nedávnem jsem mu přál pevné nervy s dovětkem, že nervy, co prožil na sportovních kolbištích, byly proti tomu, co ho čeká, sranda.

Haaland "jen" za 75 milionů eur?

Bušit do ničeho opravdu nemusí fotbalový agent Mino Raiola, který si umí najít hráče. Ujal se tedy i devatenáctiletého norského zázraku Erlinga Haalanda, který se přemístil ze Salcburku do Borussie Dortmund, a už se spekuluje, že do Realu Madrid může díky výstupní klauzuli odejít „jen" za 75 milionů eur, což činí cirka 2 miliardy korun. A my daňoví poplatníci, co těžko chápeme principy makroekonomiky, se ptáme, jak dlouho ještě bude stát v celosvětové ekonomické krizi jedna noha fotbalisty miliardu korun?

Nám připadají bližší zprávy, že Atalanta Bergamo má osm nakažených zaměstnanců včetně brankáře Marka Sportiella, že Recber Rüstü (46 let), bývalý gólman turecké reprezentace se nakazil koronavirem a skončil v karanténě v nemocnici či že José Luis Capón (72 let), bývalý španělský reprezentant a obránce Atlétika Madrid po nákaze zemřel.

Zápisník se musí odmlčet, komentoval by totiž jen stále jedno a totéž. Od všech uvedených zpráv je třeba se odpoutat třeba tím, že si přečteme, co o sobě řekl herec Jiří Langmajer.

„Pokud jde o televizi a film, tam už asi třicet let hraju vesměs prcálisty. Ne že bych stěžoval! Karel Roden hraje charismatiky, Ivan Trojan různé zajímavé role, nu a na mě zbylo pr****." Přeji Jiřímu i vám všem, ať máte tolik štěstí, že se vám viry vyhnou obloukem.

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama

Související témata: