Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Penalta na Spartě? S videem se řítíme k absolutnímu pískání dle litery pravidel bez citu pro hru

Praha

Žijeme v době, kdy je všechno potřeba rychle. Takže i vy, fotbalisté rychle do roboty, ať je z vás nějaký užitek, a ne že se budete připravovat v teple, abyste potom dobře hráli. Předpokládám, že je stále mnohem více televizních diváků odkázaných na fotbalový přenos veřejnoprávní České televize než těch, co si platí O2. I tato divácká většina však musí být O2 vděčna, protože ještě než zápas Olomouc-Jablonec začne, jsou na obrazovce upozorněni, že O2 je sponzorem programu. Za všechny neplatiče díky!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Frýdek ze Sparty oslavuje gól proti Bohemians 1905.

Článek

První polovinu zápasu se televizní konzument utvrdí v názoru, že za takovou podívanou může platit jenom blázen. Hra probíhá podle scénáře ‚kop sem, kop tam'. Působí to dojmem, že na soustředění nemuseli letět do teplých krajin, a mohli jet klidně do Krkonoš.

Ve druhé půli nás alespoň něco zaujme. Je úsměvné, že hráči Olomouce před vlastní brankou brání sami sebe. Nekvalita v útočné fázi je omlouvána nerozehraností. Když už dojde k centru nebo finální přihrávce ze strany, tak by tam tři nabíhající do zakončení snad být mohli. Nejlépe dva na přední a zadní tyč křížem a třetí na zpětnou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký útočník Martin Doležal po utkání základní skupiny Evropské ligy s Rennes.

Když se přiblížil konec zápasu a nastal závěrečný chaos, bylo opět potvrzeno, že zákony schválnosti jsou neúprosné. Beneš hrající téměř sedm let v Jablonci jim vstřelí gól z nemožného úhlu. Tak na to odpoví gólem Doležal, odchovanec Olomouce. Pak se všichni divte, že při hostováních si dávají kluby podmínku, aby hráč ve vzájemném zápase nehrál.

Po celou jarní část bude zajímavé sledovat, jak se do úrovně zápasů promítne nový herní systém. Zda více přispěje k atraktivnosti, nebo naopak k větší taktické svázanosti, strachu a křeči z obavy o výsledek, když o něco půjde. Protože jak pravil po zápase Sparty Frýdek, za tři dny budou všichni vědět, kolik to bylo, a ne, jak jsme k tomu došli.

O tomto víkendu nejen u nás, ale třeba i ve Francii byly zápasy, kde aktéři nevěděli, jak k zisku nebo ke ztrátě bodů přišli. I ve Francii běhali rozhodčí k videu a o výhru v Montpellieru přišlo v 90. minutě Monako. Penalta na Spartě byla zářným příkladem toho, kdy by bez videa byla těžko někdy odpískána. Za pomocí videa se řítíme k absolutnímu pískání dle litery pravidel bez citu pro hru. Ještěže jsou góly, kde rozhoduje lidský faktor, jako když si míč do brány hodí gólman Zlína Dostál. To pak má trenér Svědík štěstí a trenér Pivarník smůlu.

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama

Související témata: