Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Podle manuálu by mohla být zahájena i liga domovů důchodců

Manuál na dohrání Evropské ligy funguje, a tak se můžeme těšit na páteční finále Interu Milán proti Seville. Semifinálové zápasy byly každý jiný. Být lepší v držení míče v podání Barcelony za trenéra Guardioly znamenalo být dominantní a snaha o držení míče, aby soupeř nebyl schopen výrazného tlaku, v podání Doněcku vydržela do obdržených gólů. Ke kombinaci na vlastní polovině využívali svého brankáře, dokázali mu přihrát i od půlící čáry, až to jednou rozehrál na hráče Interu a následně si šel pro míč do sítě. Na 0:2 to byla klasika zónového bránění při rohovém kopu. Obránci tam stáli jak kolíci, a když to jednoho přeletí, další nestačí něco udělat pro krátkou reakční dobu. Stačí do prostoru mezi bránícími vběhnout a dobře trefit.

Foto: Pool, Reuters

Po debaklu v Lize mistrů byl Lionel Messi hodně zklamaný. Barcelona dostala od Bayernu pořádně nařezáno.

Článek

U juniorské české reprezentace chtěl zemřelý Vlastík Mareček bránit rohové kopy zónově, přičemž byl i trenérem Teplic, kde mu matadoři ve středu obrany Hunal s Radou řekli, že oni tak bránit nebudou. No a já jsem mu pravil: Chlapče, rozhodnou naše výsledky a z čeho budeme dostávat góly. Inter tak poměrně pohodlně zápas dotáhl do stavu demolice soupeře pod taktovkou obra jménem Lukaku.

I Manchester United se o den dříve snažil o držení míče. Fernandez vstřelil vedoucí branku z penalty za nesmyslný skluz hráče Sevilly a vše vypadalo nadějně. Sevilla si pohrávala více na vlastní polovině, míče tam i ztrácela a Manchester své gólové příležitosti neproměňoval. A tak na otočení výsledku a postup Sevilly stačily dva útoky, kdy bránící věnovali větší pozornost míči než obsazení útočících ve vlastním pokutovém území. Když vidíme, jakých chyb se hráči na této úrovni dopouštějí, tak se ptáme, proč za to berou tolikrát víc peněz než před pár lety, když se jejich umění tolikrát nezlepšilo.

Po vypadnutí Manchesteru City v Lize mistrů s Lyonem je kritizován už i bájný Pep Guardiola, že utratil okolo dvaceti miliard a není schopen Ligu mistrů vyhrát a na Ostrovech mu dali přezdívku „Fraudiola", když fraud je česky podvodník. A to získal za čtyři sezony osm anglických trofejí. Je to jen potvrzení, že pořád ještě nejsou peníze všechno a kousek sportu tam zbývá. Dokumentoval to i nešťastný výraz Messiho po prohře Barcelony s Bayernem Mnichov 2:8. Přímo na hřišti zjistil, jaký je rozdíl hrát na góly, nebo na počet přihrávek.

V našich luzích a hájích se plodí manuál na rozehrání, hraní a možná dohrání našich soutěží. Je tak podrobný, co se všechno musí a nesmí, že by podle něho mohla být zahájena i liga domovů důchodců. Vůbec se totiž nebere v potaz rozdíl mezi imunitním systémem trénovaných sportovců, běžné populace a starců. Osm bodů týkajících se pobytu na hotelu a příjezdu na stadion bych dokázal spojit v jeden. Každý hráč pojede na zápas svým osobním autem a přívěsem bude karavan. V karavanu bude mít ženu, se kterou žije a ta mu bude vařit. Poněvadž se hráčům zakazuje využívání rehabilitačních prostor, udělá si rychlokurz a může jej i masírovat.

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama

Související témata: