Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Vzpomínka na Vlastíka Marečka. Fotbal byl jeho život, neuměl vypnout

Liberec

V pondělí tomu bylo již dvanáct let od smrti Vlastíka Marečka, který, když jsem byl v Liberci, byl mi soupeřem coby trenér Zlína. Když jsem převzal českou reprezentaci do 21 let, stal se mým asistentem. V té době byl trenérem Teplic. Fotbal byl jeho život. V době mezi začátkem a koncem sezony mistrovských zápasů říkával: ‚Už aby to začalo'. Když v ligovém zápase na domácím hřišti remizoval, byl nešťastný, že si to diváci nezaslouží. Když prohrál v Liberci výraznějším rozdílem, lkal mi po zápase do náruče slovy: ‚Taková ostuda, taková ostuda. Všichni to viděli'. Ono to totiž bylo v televizi.

Foto: FCVP

Kouč fotbalové Plzně Pavel Vrba

Článek

Neuměl vypnout. Když jsme někam přiletěli a pak jeli autobusem do místa zápasu a já se chtěl dívat z okna, přisedl si ke mně a chtěl řešit sestavu. Přitom do zápasu bylo i na hotelu času dost. Když po zápase členové realizačního týmu hledali ve víně pravdu, on studoval videozáznam, aby ještě před spaním mohl říci objektivní názor na průběh a výsledek utkání.

Když jsme v Sarajevu v barážovém utkání s Bosnou postoupili na mistrovství Evropy do Holandska, radoval se a zpíval s hráči tak, že jsem jej nebyl schopen mírnit, protože jsem o jeho skutečném zdravotním stavu něco věděl.

Ještě v závěru roku 2006 nás pozval na typické moravské posezení, kde byly zabíjačkové pochoutky a moravské víno. Asi tušil, že je to naposled, protože bavil celou společnost, hrál na kytaru a zpíval. Mistrovství Evropy „21" se konalo v závěru jara následujícího roku a jeho zdravotní stav mu již nedovolil účast. Přesto s námi byl v telefonickém kontaktu, a i takto nás na dálku povzbuzoval. Naposledy jsem s ním mluvíval, když byl hospitalizován v nemocnici na Královských Vinohradech. Pohřeb v kostele a na hřbitově v Kunovicích byl hodný velkého člověka. Zůstaly nám na něj krásné vzpomínky. Hraje se Memoriál Vlasty Marečka mladších dorostenců, je po něm pojmenován sportovní areál mládeže ve Zlíně. Vlasta Mareček zemřel na nevyléčitelnou rakovinu v pouhých 41 letech. Čest jeho památce!

Ač je Plzeň druhá o pouhé tři body za Slavií, pokračuje mediální hon na trenéra Vrbu. I Vlasta Mareček si mně stěžoval, co ta média píší a že na to musí reagovat. Tak jsem ho od toho zrazoval. Že tak to média chtějí, aby z toho byl konfliktní seriál. A v tom seriálu výměny názorů však bohužel nebude on mít poslední slovo. Když si takto někdo stěžoval dávno zemřelému ministru kultury Dostálovi zvanému Šála, ten mu řekl: ‚Co si z toho děláš, vždyť zítra budou do těch novin balit mrkev'.

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama

Související témata: