Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Že je v lize rozhodnuto? Poslední kolo může být o pohádce, jak Sparta připravila Slavii o titul

Praha

V přímém souboji o titul v nadstavbě fotbalové ligy uspěla Slavia a komentátoři se nechali slyšet, že je téměř rozhodnuto. Vycházejí z matematiky a nikoli z psychologie. Nabídnu pohled, s jakým možným myšlením půjdou hráči do zbývajících tří zápasů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha Tomáš Souček a Milan Škoda oslavují gól na 2:0 během utkání nadstavby Fortuna ligy ve skupině o titul s Plzní.

Článek

Připomenu, že vědomí hráče ovlivňuje prostředí a že existuje také podvědomí. Takže je možné, že v příštím kole budou na domácích hřištích úspěšní jak Slavia, tak Plzeň a rozdíl mezi nimi bude nadále pět bodů.

V kole předposledním může Plzeň vyhrát v Liberci a hráči Slavie chtě nechtě půjdou do zápasu v Ostravě s vědomím, že když prohrají, bude to zase o dva body a zápas se Spartou v posledním kole může být o pohádce, jak Sparta připravila Slavia o titul. Jak tato vědomí ovlivní hráče se dopředu jen domníváme a spekulujeme, fandíme si, jak máme hráče mentálně silné. Nevíme ale, jaký bude průběh zápasu a na jaké herní situace budou muset hráči reagovat.

Ohlasy hráčů po zápase Slavia - PlzeňVideo: Sport.cz

Tím, že se mezi posledními dvěma koly hraje ještě finále poháru mezi Slavií a Ostravou, můžou se do hry dostat i znalci vysoké fotbalové matematiky. Slovy Jaroslava Starky je fotbal jedna velká hazardní hra. Slovy zkušených je fotbalové zákulisí mocné. Vždyť o ty prachy jde čím dál víc.

Ve víru posledních událostí zanikla následná zpráva ČTK ze dne 4. 5. „Senát se postavil proti vzniku Národní sportovní agentury, která má převzít od ministerstva školství sportovní agendu včetně dotací. Vznik nového úřadu by podle senátorů znamenal mimo jiné nárůst byrokracie a nezaručil by lepší financování sportovních organizací."

Kdo to tedy zaručí nám senátoři zřejmě nesdělili. Pouze ukončili radost těch, co se těšili, že se sport konečně osamostatní od neschopného ministerstva školství. Senátoři totiž nevědí, že v čele ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které v Česku spravuje i sport, se za posledních třináct let vystřídalo čtrnáct šéfů.

Zřejmě nevědí, že počet žáků a studentů zapojených do pravidelné mimoškolní tělesné výchovy a sportu se pohybuje mezi 25 až 30 %, což je o polovinu méně než za hranicemi. Děti máme bez pohybu, sdílejí virtuální život na mobilech, internetech a počítačích. I do školy je dovezeme a pro ministerstvo školství je problém i taková reforma způsobu výuky tělesné výchovy na základní škole se snahou o rozšíření počtu hodin ze dvou týdně na tři.

Nevědí, že výzkum zařadil Čechy na žebříčku nejobéznějších národů na sedmé místo na světě. Nevědí, že léta letoucí závidíme Francii ministra sportu. Slyšel jsem hlas lidu, že kdyby se zrušil Senát a ušetřené peníze se vložily do sportu, byl by národ alespoň zdravější.

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama

Související témata: