Hlavní obsah

Dej mozek do šuplíku a funguj. Jak přežít olympijské čekání na negativní test

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z toho motta novodobých olympijských her se v posledních dekádách, zvlášť když víte, jaké miliony se olympijským zlatem mohou skrývat, stala víc a víc prázdnější formule. Jenže teď citát barona de Coubertina, že "není důležité vyhrát, ale zúčastnit se" zase získává na aktuálnosti. Protože častokrát bude pro olympioniky tím největším soupeřem sada testů na covid a větší nervy, než zda mě někdo z protivníků ještě předjede, přinese očekávání negativního výsledku. Své o tom už teď ví čeští hokejisté, kteří museli měnit plány, neboť do Pekingu jich zatím prvním speciálem místo dvanácti odletělo pouze sedm. Dalším cestu zhatily pozitivní testy. Jaký dopad bude mít pandemie na olympiádu a jak složité to teď má hokejový kouč Filip Pešán v dalším díle podcastu Za mantinelem rozebírají redaktoři Martin Kézr a Robert Sára.

Foto: Sport.cz

Za mantinelem

Článek

Je jasné, že to bude olympiáda plná improvizací. Třeba teď management hokejové reprezentace intenzivně řeší, jak dopravit další hokejisty do Pekingu a především netrpělivě čeká, zda negativní zůstanou i hráči, kteří se teprve k týmu připojí. Situaci komplikuje, že sportovci, kteří prodělali covid v posledním měsíci, se před cestou do totalitní Číny musí prokázat pěti negativními PCR testy za sebou. Jenže lidé, kteří mají nemoc čerstvě za sebou, mohou vykazovat tzv. zbytkovou pozitivitu. V praxi to vypadá, že vám kupříkladu dva testy za sebou vyjdou negativní, ale třetí je už zase pozitivní...

Zkrátka ruleta.

Lukáš Klok patří mezi oněch sedm statečných, kteří do Pekingu vyrazili, přesto říká: "Negativní test znamená pozitivní náladu, denně se za něj modlím. Nedá se nic plánovat, pořád každý z nás může dopadnou všelijak."

Jak se s tím vyrovnat? Martin Kézr v podcastu vzpomíná na svá vojenská léta plná absurdit a radí, co se tady naučil: "Dej mozek do šuplíku a funguj."

Ano, v Pekingu zřejmě čeká na sportovce řada nelogických nařízení, spousta testů i obavy, zda se vůbec k boji o olympijské zlato dostanou. Hokejový turnaj mužů je tak plný otazníků a neznámých, což mu ale svým způsobem dodává na atraktivitě a nepředvídatelnosti.

Pešánův výběr čeká první zápas 9. února proti Dánsku. Už o šest dní dřív vstoupí do turnaje jejich kolegyně, které na úvod změří síly s domácí Čínou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články