Hlavní obsah

Expert o rozjetém Baníku: Hapal to měl nahnuté. Zachránil se sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvních třech kolech uhrál jediný bod a v tu chvíli by na něj vsadil málokdo. Baník se však po bídném startu sezony zvednul a po první třetině základní části Fortuna ligy je pátý. Co a kdo stojí za probuzením ostravského týmu? I o tom byla řeč v pořadu Přímák na Sport.cz, hostem byl bývalý reprezentant Jan Rajnoch.

Baník po bídném startu sezony šlape. Příspěvek z pořadu Přímák Video: Sport.cz

 
Článek

Trenér Pavel Hapal to měl nahnuté, v zápase čtvrtého kola proti Hradci Králové mohl hrát i o svůj flek. Vítězství 2:0 Baník nastartovalo a kouč si upevnil pozici. „Pavel Hapal se zachránil sám. Před Hradcem se do toho nebál říznout a vyndal stabilní členy sestavy, o kterých bych řekl, že jsou nenahraditelní. Místo Kaloče a dalších dal šanci jiným a Baník to nakoplo. Zachoval důvěru v systém a styl hry, který neměnil, ale úpravy sestavy se vyplatily,“ popsal Rajnoch.

Ukázal Hapal trenérskou velikost? „Dobrý kouč se pozná tak, že dokáže cokoliv změnit. Během tréninku, když něco nefunguje, i při zápase. Hapal odstoupil od tříobrancového systému a vrátil se ke čtyřem. Vyměnil určité hráče a začalo mu to fungovat. Baník se díky tomu začíná dostávat do potenciálu, který má,“ poznamenal Rajnoch.

Baník měl na startu úspěšného období, které trvá dodnes, i kus štěstí. Oba góly proti Hradci padly až v nastavení druhé půle. „Jasně, Baník měl kliku, góly navíc zařídili střídající hráči. Krásně to zapadlo do skládačky: trenér se nebál udělat změny a vrátilo se mu to,“ vykládal Rajnoch.

V Ostravě těží i z trpělivosti po letních změnách, do Baníku přišlo jedenáct nových hráčů. „Přišli hráči, nikoliv trenér. Jeho styl a nároky se neměnily. Zmínil bych ještě jedno jméno: sportovního ředitele Mikloška, na progresu klubu má velkou zásluhu,“ zdůraznil Rajnoch. „Od Baníku byl skvělý tah, že ho přivedl. Dlouho působil v Anglii a v každé situaci zachová chladnou hlavu. Nevěřím, že by Hapal od něj dostal nůž na krk.“

Jedním z letních nováčků byl i ofenzivní univerzál Filip Kubala, jenž přišel z Hradce Králové a ustál i změny zkraje sezony. „V Baníku hraje trochu odlišně než v Hradci: pohybuje se v jiných prostorech a možná trochu výš a ze strany. V Hradci byla jeho kooperace s Vašulínem jiná,“ všiml si Rajnoch.

„Ovšem v Baníku se do toho dostává a je hodně platný. V předminulém kole proti Zlínu vstřelil dva góly,“ připomněl Rajnoch. „Pro Baník je herně nenahraditelný, je to týmový hráč. Možná bych ho víc využíval i na jeho pozici hrotového útočníka, je to podobný případ jako slávista Jurečka.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.