Hlavní obsah

Hadamczik o Síni slávy: Ušetříme ročně 15 milionů. Vysvětlil i nedůstojné stěhování z té staré

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak to bylo s divokým uzavřením hokejové Síně slávy na pražské Harfě? A proč musel Dominik Hašek své artefakty nedůstojně odvážet v nákupním vozíku, což zaskočilo celý hokejový svět? I to v pořadu Příklep odkryl prezident svazu Alois Hadamczik. „V nové Síni slávy dělá měsíční nájem 150 tisíc korun a služby jsou 50 tisíc. Ušetříme 15 milionů ročně,“ říká o novém hokejovém muzeu, který chce svaz v dubnu otevřít v ulici Nekázanka v pražském centru.

Ušetříme 15 milionů ročně, říká Hadamczik o nové Síni slávyVideo: Sport.cz

 
Článek

Zatím Alois Hadamczik detailně o Siní slávy na veřejnosti příliš nemluvil, neúčastnil se ani tiskové konference, na které svaz koncem října představoval plány na její znovuotevření. Generální sekretář svazu Jan Černý tam vysvětloval, že „roční provozní ztráta na Harfě byla ve výši 14 milionů korun, a když si připočtete indexaci nájemného a energií v dalších letech, tak se dostáváme do velmi dramatické částky, která by byla pro svaz neufinancovatelná.“

A dodal, že při srovnání základních parametrů je v Nekázance svaz na 17 procentech nákladů původní Síně slávy.

To jsou – i když v Nekázance bude muzeum prostorově menší – zásadní čísla. „Když jsem nastoupil na svaz, tak jsem hledal, kde nám utíkají peníze. My zjistili, že jeden velký odliv peněz byl na Litoměřice a jeden na Síň slávy. Jestliže byly na ni roční náklady 18,5 milionu korun a chodilo tam 20 lidí denně, tak roční ztráta byla až 15 milionů,“ popisuje Hadamczik.

A tak prý začal intenzivně jednat s vedením obchodního domu na Harfě, kde měl svaz smlouvu až do roku 2028. „Nejdřív se mi vysmáli. Řekli nám, že smlouva tady je, inflace stoupá… Na dalším jednání jsem jim řekl, že by to mohl dojít do horší situace, že bychom mohli být v platební neschopnosti. Po čase nám zavolali a řekli, že buď budeme do dvou měsíců pryč, nebo jdeme dál až do roku 2028,“ říká Hadamczik.

Svaz se rozhodl v kvapíku odejít včetně toho, že zaplatil penále ve výši 15 milionů korun, což ale Hadamczik považuje za správný krok, protože celkově přinese úspory.

Jenže k rychlému vystěhovávání došlo v době po neúspěšném mistrovství světa a svaz ho veřejnosti i dotčeným legendám téměř nevysvětlil. A tak se zrodily záběry, kterak Dominik Hašek odváží své cenné artefakty v nákupním košíku, což hokejové fandy popudilo a z kanadské Síně slávy brankáři dokonce nabízeli, že si pro jeho kousky okamžitě přiletí.

Sekretář Jan Černý se na tiskové konferenci za toto jednání svazu omluvil, chybu teď uznává i Hadamczik. „Mělo to mouchy. Někteří lidi nám mohli říct, že máme udělat tiskovou konferenci, kde řekneme, že z těchto ekonomických důvodů odcházíme a že zaručujeme, že do mistrovství světa v Praze nová Síň slávy bude. Bylo to nevhodně udělané. A Hašek? Ublížilo nám to. Nebylo to potřeba,“ míní Hadamczik.

A vysvětluje, že celá situace byla poněkud jinak. Tehdejší manažer Síně slávy Otakar Černý podle jeho slov všem legendám volal a nabízel jim, že jestli artefakty nechtějí, tak jim je osobně dovezou, nebo bezpečně uskladní, než se otevře nový prostor. „Někteří si ale pro věci přijeli a byla ‚náhoda‘, že tam u toho stála kamera a točili to,“ řekl svazový šéf.

Foto: Sport.cz

Nová Síň slávy českého hokeje

Dominik Hašek byl součástí zmiňované tiskové konference z minulého týdne a prý jsou vztahy urovnané, artefakty znovu zapůjčí. „Nejsme barbaři, ctíme historii. Byl jsem na ty předchozí generace pyšný a styděl bych se pro ně neudělat to, co ti hráči udělali pro nás,“ tvrdí Hadamczik.

A tak prošel v centru Prahy zhruba 10 míst, až našel prostory v Nekázance. „Pan Šimáně, majitel domu, nám vyhověl, že nájem dělá 150 tisíc měsíčně a služby 50 tisíc. Takže jsme na 2,5 milionech ročně. K tomu připočítejme mzdové náklady, ale já věřím, že z merchandisingu jsme schopní být na nule. A i kdyby to byl lehký minus, tak ušetříme 15 milionů ročně, což je za 10 let 150 milionů.“

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články