Hlavní obsah

Jsem připravený na všechno. Vyhazov z Baníku jsem ale dodnes nepochopil, říká Vrba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár dny podepsal na Letné novou smlouvu do léta 2023. „Překvapilo mě, že jsme nový kontrakt podepsali už půl roku před vypršením toho stávajícího. Bylo to příjemné vyjádření důvěry ze strany vedení klubu,“ říká Pavel Vrba v jedenácté epizodě fotbalového podcastu Bodlo, který vám přináší Sport.cz. Jak připravuje tým na horké jaro? A věří, že vrátí na Letnou mistrovský titul?

Hostem podcastu Bodlo byl trenér Sparty Pavel Vrba Video: Sport.cz

 
Článek

Na přelomu roku byl také vyhlášen nejlepším trenérem minulého desetiletí. A nepochybně zaslouženě, vždyť získal tři mistrovské tituly s Viktorií Plzeň, dva s Ludogorcem Razgrad, i když on si počítá jeden. V prvním půlroce působení na lavičce bulharského mistra ten první dotáhl, ve druhém půlroce ten druhý načal. Statistici mu ale počítají oba. V minulém desetiletí také dovedl reprezentaci na evropský šampionát 2016.

I když ho v 58 letech po téměř třech desetiletích na lavičkách několika klubů už nic nerozhází, přiznává, že některé nečekané vyhazovy ho překvapily. Dodnes nechápe, proč musel odejít z ostravského Baníku prakticky vzápětí po mistrovském titulu. Když se pár zápasů nepovede, nestěžuje si, že má špatné hráče, ale chyby hledá především v sobě. Vždyť hráči jsou součástí jeho koncepce a on si mnohé z nich vybral.

Nejen fotbalové fanoušky překvapil jeho loňský příchod na lavičku Sparty, byť je bytostně spojován s Plzní. Podle Vrby je práce v obou klubech naprosto nesrovnatelná. „Když jsem v roce 2008 do Viktorie Plzeň přišel, pohybovala se v dolní polovině tabulky, bojovala o záchranu. Později, kdy jsme hráli o tituly a v základní skupině Ligy mistrů například proti Barceloně, Realu, Bayernu nebo Manchesteru City, to bylo úplně něco jiného. Na začátku i na konci minulého desetiletí to bylo se začátky prostě nesrovnatelné, vždyť dneska je pro Viktorku velký neúspěch čtvrté místo. V Plzni se všechno budovalo od nuly. Ve Spartě máte veškeré zázemí, které potřebujete, včetně kvalitního kádru. Jediným úkolem je uhrávat dobré výsledky. Sparta má vždy ten nejvyšší cíl, zisk titulu," nabízí svoje argumenty.

Hovoří také o složitosti vztahů s některými hráči. Jeho úkol je však za všech okolností jasný - po osmi letech vrátit na Letnou titul. „Bude to hodně těžké, ale věřím, že na jaře budeme silnější než na podzim," tvrdí přesvědčivě.

Reklama

Související témata: