Hlavní obsah

Jako sprint po mokré střeše v gumácích. Staněk o bolavé sezoně i zázemí v české atletice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří do úzké skupinky současných českých atletů, která je schopná vozit medaile z vrcholných akcí. A do ještě užší, která k tomu nepotřebuje oštěp. Koulař Tomáš Staněk už má doma cenné kovy z pěti velkých šampionátů, ale k tomu také ještě výrazně větší sbírku lékařských zpráv. O nelehkých návratech po zranění i podmínkách pro české atlety hovořil v podcastu Mixzóna.

Koulař Tomáš Staněk v podcastu MixzónaVideo: Sport.cz

 
Článek

Když měl vystihnout letošní sezonu jedním slovem, vypálil: „Bolavá“. Ale se šťastným koncem. Vždyť na jaře 31letý vrhač sledoval velké české mítinky jen v televizi, chodil o berlích a musel odříct i světový šampionát v Eugene.

Trpělivost se vyplatila. Když se kotník dal dohromady, dostal se svěřenec Petra Stehlíka do takové fazóny, že získal bronz na mistrovství Evropy v Mnichově. A to si dělal zálusk na ještě cennější kov.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tomas Stanek (@tomasstanek22)

Ve zlaté éře své disciplíny ví, že pokud chce konkurovat špičce, musí se stále pohybovat na hraně. „Přirovnávám to k běhu po mokré střeše v gumácích. Sprintujete a doufáte, že neuklouznete. Děláte to do vyždímání, ale furt tam musí být rozum,“ popisuje svůj přístup k tréninku.

K tomu, aby se mohl aspoň přiblížit úplné elitě, v čele s fenomenálním Američanem Ryanem Crouserem navíc potřebuje optimální podmínky. „Ty jsou ožehavé téma,“ připouští.

„Tolik lidí v Evropě v historii za 22 metrů nehodilo, takže to asi neděláme špatně, spíš se dívám na to zázemí,“ popisuje koulař pražského USK. „Závodíme na stadionu z roku 1978 (kdy proběhla rekonstrukce Strahova), kde padají zdi, v zimě trénujeme v hale, kde se neuklízí a práší,“ vypočítává.

Foto: Ivana Roháčková

Koulař Tomáš Staněk se svým evropským bronzem.

K tomu nezbytná zdravotní péče, kdy špičkoví lékaři a fyzioterapeuti dávají přednost soukromým praxím a atleti si je pak musejí shánět a zaplatit po své ose. V Mixzóně mluví i o stravovaní, která je nezbytné pro úspěch, a dalších aspektech vrcholového sportu.

„Bez toho pyramidu nepostavíte. Atletika stojí na pár výjimečných jménech jako Železný, Dvořák, Špotáková, teď Kuba Vadlejch, možná já. Ale když se podíváte na nastupující generaci, tak když nebude mít podmínky, z toho výjimečného člověka úplně nevykřesáte,“ varuje.

Úřadující halový mistr Evropy popisuje také nelehké shánění sponzorů, proč je pro něj lyžování i fotbal tabu a jak na svou 130kilogramovou postavu shání oblek na blížící se svatbu.

Epizody pocastu Mixzóna

Reklama

Související témata: