Hlavní obsah

Nejlepší Čech za tucet let! Novák o norských nůžkách i přínosu umělé inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tucet let trvalo, než se česká vlaječka opět objevila v celkovém hodnocení Světového poháru v běžeckém lyžování v elitní desítce. Až Michal Novák navázal na éru Lukáše Bauera a zimu, v níž skončil těsně pod stupni vítězů v závodě Tour de Ski i na mistrovství světa, vyšperkoval celkovým devátým místem. „Před sezonou bych tomu nevěřil. Beru jako takový bonus, že se mi to díky konzistentním výkonům povedlo,“ cenil si 26letý lyžař v podcastu Mixzóna.

Michal Novák nejen o norské dominanci.

 
Článek

A to nemohl absolvovat všechny díly Světového poháru. Absence kvůli přípravě na vrchol či zranění jsou běžné i u špičky, jenže český tým vynechal Světový pohár v Davosu kvůli financím.

„Demotivující to samozřejmě je a bylo mi líto tam nebýt, ale věděli jsme před sezonou, že nám nevychází rozpočet na všechny závody, tak musíme něco obětovat,“ uvědomuje si Novák, že finanční situace českého lyžování není ideální a úkol přiblížit se vládcům svého sportu je tak ještě těžší.

Foto: Barbora Reichová/Svaz lyžařů ČR

Michal Novák máza sebou vydaženou sezonu.

Jenže za Norskem zaostává celý zbytek lyžařského světa. Však se v sezoně stalo, že kompletní desítka v závodě SP byla norská, hvězdný Johannes Klaebo vyhrál 10 z 12 sprintů, jen dvakrát byl druhý… „Myslím, že se nacházíme na vrcholu rozevření nůžek mezi Nory a těmi ostatními. A samozřejmě kdyby tam byli Rusové, tak jim konkurují víc,“ ví.

Jenže Rusové mají start zakázán, a tak diváci přicházejí o atraktivní souboje Klaeba třeba s Alexandrem Bolšunovem. „Já doufám, že místo něj tam budu já a třeba za nějaký rok budu bojovat s Klaebem na mistrovství světa či olympiádě,“ nebojí se velkých výzev Novák, jenž se zatím každý rok ve Světovém poháru výrazně posunul.

A v hlavě má plány, jak se zlepšovat dál. V distančních závodech totiž nemá doma konkurenci. „Ve sprintu máme dobrý tým, ale cítím, že bych potřeboval v tréninku někoho výrazně lepšího. Samozřejmě bych neodešel od reprezentačního týmu, ale už jsme se bavili o společném kempu se Švédy či Američany,“ přiznává.

Běh na lyžích proti biatlonu ztrácí v boji o diváky, důkazem jsou i finanční odměny. Novák si výbornými výsledky vydělal za zimu v přepočtu 386 000 korun před zdaněním, oproti srovnatelně úspěšným biatlonistům násobně méně. „Asi to spravedlivé je, závisí to na sledovanosti. My se musíme snažit, aby naše souboje byly zajímavější,“ uvědomuje si.

Sám se k popularizaci svého sportu snaží přispět. Už jen tím, že na některé závody bral minitým, který tvořil obsah na sociální sítě pro něj i reprezentační parťáky. „Měl jsem pocit, že naše výkony se lepší a bylo mi líto, že sledovanost není taková. Tak jsem se snažil vytvořit nějakou přidanou hodnotu a třeba i motivovat lidi ke zdravému životnímu stylu,“ vysvětluje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Michal Novák (@novakmichal_)

Novák o sportu přemýšlí i z jiných perspektiv. Jako bývalý student kybernetiky má zálibu ve stále rozšířenější umělé inteligenci.

„Používám ji i k různým aktivitám pro inspiraci. Zeptal jsem se třeba i na to, co zlepšit v tréninkovém plánu, jako další přínos do diskuze s trenérem. I když jsme zatím nic konkrétního nepoužili, tak potenciál do budoucna tam určitě vidím,“ je přesvědčený Novák.

V Mixzóně ale mluvil také o tom, jak funguje spolupráce se servisem, jak se trénují sprinty a jak ho mrzí, že si dosud nezazávodil v plné formě před českými fanoušky.

Epizody pocastu Mixzóna

Reklama

Související témata: