Hlavní obsah

Pestrá česká zima! Zlaté návraty, vydřené statisíce i obrovské naděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezonu ještě tento týden uzavře zimní epilog skokanů na lyžích, ale ti už dávno do sbírky českých úspěchů nepřispívají. A tak je prostor bilancovat. Jaká byla pro české individuální sportovce zima 2022/2023? Ve znamení návratů i příslibů do budoucna.

Foto: Bóša/Svaz lyžařů ČR

Eva Adamczyková na MS slavila i s českou vlajkou.

Článek

Přitom začala dost nešťastně. Zranění trojnásobné olympijské vítězky Ester Ledecké bylo dlouho haleno tajemstvím a mlžením, než se potvrdilo, že si při pádu na elektrickém skateboardu přivodila tříštivou zlomeninu klíční kosti, kterou definitivně spravila až druhá operace. Postupně odřekla MS na lyžích i snowboardu, přesto měla její zima happy end.

Na prkně stihla poslední dva závody sezony a vrátila se ve velkém stylu, po dlouhé pauze brala druhé a první místo. „Škoda že už nemůžu zpátky na lyže a rozjezdit se na nich,“ zalitovala univerzálka, že stihla nezvykle jen jeden sport.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ester Ledecká (@esterledecka)

Skoro rok absentovala ve snowboardkrosových závodech i Eva Adamczyková, která si v prosinci roku 2021 ještě jako Samková zlomila oba kotníky. Její forma vygradovala famózním zlatým představením při mistrovství světa v Gruzii. „Všichni mi moc gratulovali, že to byl super comeback a zlato si zasloužím,“ hlásila.

Menším návratem po zranění si prošla také rychlobruslařka Martina Sáblíková, která si bruslí rozřízla nohu, ale MS v Heerenveenu už opouštěla se dvěma bronzy na krku.

Medailově chudší byla biatlonová zima, ale těšilo čtvrté místo mužské štafety na MS v Oberhofu či vzestup 22leté Terezy Voborníkové. Slibné výsledky předváděli běžci na lyžích ve sprintech. Na snowboardu se v Big Airu blýskl pátý na MS Kristián Salač.

Foto: Český svaz krasobruslení

Čeští juniorští mistři světa Kateřina a Daniel Mrázkovi.

A špatný není výhled do budoucna. Juniorskými mistry světa se stali tanečníci na ledě Kateřina a Daniel Mrázkovi i rychlobruslař Lukáš Steklý, dva bronzy brala na snowboardu Zuzana Maděrová.

Jak si v zimě vedly české hvězdy a kolik si vydělaly? V tabulce jsou uvedené vydělané odměny před zdaněním, další prostředky sportovci získávají od rezortních center a sponzorů.

Eva Adamczyková (29), snowboardkros
NEJLEPŠÍ MOMENT: Zlatá jízda na mistrovství světa v Bakuriani. Na nejvyšší stupeň se vrátila v nejdůležitějším závodě sezony a návrat po zlomenině obou kotníků korunovala svým druhým světovým titulem. Navíc suverénním stylem, kdy vyhrála vše od kvalifikace po finále.
KOLIK VYDĚLALA: Na prize money za sezonu získala včetně mistrovství světa 25 574 švýcarských franků, tedy necelých 615 000 korun, dalších 250 000 Kč je odměna od svazu.
JAK ZIMU HODNOTILA: „Jsem s ní spokojená, hlavně jsem pořád hrozně moc ráda, že můžu vůbec jezdit. I když samozřejmě bylo znát, že jsem nebyla vyježděná ve čtyřech, jak jsem na podzim byla ráda, že můžu jezdit sama.“
Martina Sáblíková (35), rychlobruslení
NEJLEPŠÍ MOMENT: Světový šampionát v Heerenveenu, kde rozšířila svoji úctyhodnou sbírku dvěma bronzovými medailemi na 3000 i 5000 m, cenných kovů z MS má už 32. Formu načasovala ideálně na poslední dva závody sezony, v hale Thialf zajela své dva nejrychlejší časy zimy.
KOLIK VYDĚLALA: Za dva bronzy na MS, jeden v SP a celkové páté místo získala 11 500 dolarů, tedy přes 250 000 korun, další odměnu jí může udělit svaz.
JAK ZIMU HODNOTILA: „Dva bronzy z mistrovství světa jsou pro mě obrovské překvapení. S trojkou jsem nepočítala a to, jak se mi jela pětka, pro mě bylo opravdu překvapení. Jsem mega spokojená a doufám, že se ukázalo, že to půjde dále.“
Ester Ledecká (28), snowboarding
NEJLEPŠÍ MOMENT: Snadná volba, po zranění stihla v sezoně jen dva závody, po druhém místě v Rogle vyhrála paralelní slalom v německém Bertchtesgadenu. Vítězný pocit zažila poprvé od pekingské olympiády, navíc v disciplíně, které se při souběhu s lyžováním poslední roky nevěnovala.
KOLIK VYDĚLALA: Letos to na obří výdělky na sjezdovkách nebylo, za dva závody inkasovala 18 837 švýcarských franků, tedy zhruba 453 000 korun, dalších 40 000 Kč je vypsaná odměna od svazu.
JAK ZIMU HODNOTILA: „Poprvé jsem skoro celou sezonu vynechala. Lyžování a snowboarding mi strašně chyběly, tak jsem byla ráda, že se mi povedlo naskočit do závěru a ještě úspěšně, i když moc času na přípravu nebylo.“
Markéta Davidová (26), biatlon
NEJLEPŠÍ MOMENT: Prosincové závody v Hochfilzenu, kdy dvakrát za sebou skončila na stupních vítězů. Ve sprintu po jediné střelecké chybě dojela druhá, ve stíhačce pak finišovala třetí, čímž získala svoje jedenácté medailové umístění v SP. Pro český biatlon to byly jediné stupně v sezoně.
KOLIK VYDĚLALA: Mezinárodní biatlonová unie před sezonou nevýšila objem prize money pro elitní závodníky, Davidová si tak v součtu vydělala přes 2,3 mil. Kč.
JAK ZIMU HODNOTILA: „Mám z ní smíšené pocity, jako vždy, něco se povedlo, něco ne. Trochu mě mrzí ten poslední závod na Holmenkollenu, kdy mi uteklo lepší umístění v celkovém hodnocení Světového poháru.“
Michal Novák (26), běh na lyžích
NEJLEPŠÍ MOMENT: Nečekaný útok na medaili při mistrovství světa v Planici. Do finále sprintu klasicky postoupil jako první český lyžař po čtrnácti letech, dokonce bojoval o stupně. I čtvrtým místem zaznamenal nejlepší český výsledek v historii této disciplíny na světovém šampionátu.
KOLIK VYDĚLAL: Celkově byl v SP devátý, ale v žebříčku vydělaných odměn až 23. Na konto mu před zdaněním přibude 16 100 švýcarských franků (asi 380 000 Kč).
JAK ZIMU HODNOTIL: „Celkové pořadí je super, že klaplo umístění v elitní desítce. Teď na konci sezony jsem úplně vyždímaný, po nemoci jsem se trochu hledal. Ale věřím v ještě lepší budoucnost.“
Michal Krčmář (32), biatlon
NEJLEPŠÍ MOMENT: Nejpovedenější individuální závod sezony si schoval na předposlední díl SP do Östersundu. V závodě s hromadným startem zastřílel třikrát čistě, na poslední položce jednou minul, přesto ještě bojoval o stupně vítězů. Na čtvrtém místě ho od nich dělily necelé čtyři sekundy.
KOLIK VYDĚLAL: Absolvoval 35 závodů, víc jich za sezonu stihnout nešlo. Odměnou za životní sezonu z pohledu výsledků v SP mu bylo v přepočtu asi 1,7 mil. korun.
JAK ZIMU HODNOTIL: „Nejvíc mě těší stabilita výkonů. Jsem se sezonou celkově spokojený, i když malinko je tam červíček, že se mi nepovedl žádný výsledek v podobě umístění na stupních vítězů.“

Reklama