Hlavní obsah

Nejrychlejší jízda české historie? Neuvěřitelné, opojné! Ale nejsme šílenci, tvrdí rekordman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodinu se souká do latexu, jak se přezdívá maximálně upnuté červené kombinéze. „Je extrémně nepohodlná. Obepne vás a vysává energii,“ popisuje rychlostní lyžař Radim Palán. Komfort ale musí stranou, v jeho sportu jde o maximální rychlost. A odměnou jsou pocity, jaké 36letý odvážlivec zažíval ve francouzském Vars, kde mu naměřili přes 248 km/h. Rychleji žádný český lyžař nikdy nejel. O euforii i nástrahách takové rychlosti mluvil v podcastu Mixzóna.

Rychlostní lyžař Radim Palán v Mixzóně.

 
Článek

Byť je jeho domovským kopcem pražský Petřín, táhne to Palána na větší svahy. Prosadil se mezi nejlepší domácí skikrosaře, věnuje se práci lyžařského trenéra a instruktora, pořádá kempy, provozuje lyžařský servis. Sedm let pendloval mezi Českem a Novým Zélandem. V posledních letech ho ale ohromil svět rychlostního lyžování.

Sport, v němž se muži a ženy spouštějí šusem ze sjezdovek, na nichž by se běžný smrtelník ani neudržel. „Ale nejsme šílenci, je to bezpečný sport," ujišťuje Palán. I ve vesměs amatérských podmínkách se na rychlosti vysoko převyšující povolené limity v autě musí připravit profesionálně.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Radim Palán (@radimpalan)

„Nemůžeme si dovolit jedinou chybu," připomíná. Ani pády ale oproti zažitým představám nekončí fatálně, výhodou je, že nemáte do čeho narazit. „Třeba teď za dva týdny ve Vars nikdo nespadl. Já sám spadl jednou v Andoře v tréninku ve 170. Rozpadlo se mi vázání a byl jsem pak v pohodě. Závodil jsem dál, jen se mi hůř nastupovalo a vystupovala z auta," vzpomíná.

Důležité pro úspěch rekordních plánů je samozřejmě spolupracující počasí a rychlý sníh. Ve Vars se sešlo vše. „Pak už jen plujete ve vzduchu a hrajete si s technikou. Je to něco neuvěřitelného a opojného. Strašně se těším, až pojedu ještě rychleji, tohle je jen začátek a pořád se učím a zvykám si," vypráví Palán, který si během šampionátu posunul osobní rekord o 35 km/h.

V Mixzóně třetí muž letošního hodnocení Světového poháru detailně popisuje své vybavení i systém závodů a nechává nahlédnout do své přípravy.

Epizody pocastu Mixzóna

Reklama

Související témata: