Hlavní obsah

Naštval Lakatoš kouče Jalonena svou dovolenou, nebo udělal ještě jiný přešlap?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvykle bývá v rozhovorech otevřený, klidně s dalšími trenéry sdílí své know-how. Jenže tentokrát kouč hokejové reprezentace Kari Jalonen zůstal až překvapivě tajemný a jeho nominační opomenutí – byť naprosto legitimní – nejproduktivnějšího hráče extraligy Dominika Lakatoše je zahaleno v mlze. Skutečně ho nezařadil do výběru pro turnaj ve Švýcarsku, protože se mu na jaře omluvil kvůli zranění, aby pak odjel na dovolenou do Dubaje? Nebo je záhada ještě v něčem jiném? Také o tom mluví v tradičním podcastu Za mantinelem reportéři Sport.cz Martin Kézr a Robert Sára.

Video upoutávka k pořadu Za mantinelem o absenci Dominika Lakatoše v národním týmu.

 
Článek

Nejdřív řekl, že nebude mluvit o žádném hráči, který není povolán, aby hned vzápětí kouč Kari Jalonen na nominační tiskové konferenci vysvětloval, proč nejedou obránci Klok, Zábranský či útočník Kovář. A až po skončení oficiální části přece jen částečně poodkryl důvod, proč Lakatoš v jeho výběru není.

Může za to hráčův postoj z minulé sezony, kdy se omluvil z kempu kvůli zranění, aby pak odjel na dovolenou do Dubaje. „To je pravdivá informace. Když někdo řekne, že je zraněný a pak je na dovolené? Co na to říct?" krčil kouč rameny.

Je samozřejmě v plné kompetenci Jalonena si složit tým, jaký on sám uzná za vhodné. A rovněž není nic neobvyklého, že ne s každým hráčem si trenér padne pracovně do oka. Spíš je ale zvláštní Jalonenovo kličkování a zdůvodňování, proč nejproduktivnější hráč soutěže od něj nedostává příležitost.

Nicméně zkušený novinář Martin Kézr bere posluchače podcastu do hokejového zákulisí, tedy za mantinel, a připomíná jeden příběh. „Dominik Lakatoš vedl nedávno dialog se dvěma agenty, což není úplně standardní postup. Nakonec dal přednost jednomu a faktem je, že ten druhý zastupuje Kariho Jalonena. A já si vzpomenu na větu někdejšího kouče reprezentace Luďka Bukače, který říkal: Agenti tady chodí po svazové půdě a určují, kdo má hrát a kdo ne. A tak se mi vkrádá jedna myšlenka..."

Jaká to je, uslyšíte v podcastu.

Zároveň se reportéři pozastavují nad tím, že na turnaj, který Češi příští týden odehrají ve Finsku a Švýcarsku, nedorazí ani jeden ze dvou nových generálních manažerů. Že Marek Židlický dává přednost práci u reprezentační dvacítky je logické, že ale Martin Havlát nutně potřebuje zůstat v zámoří, aby tu sledoval hráče z NHL, už zase tolik ne.

Podcast Za mantinelem však nemá jen kritický pohled, protože reportéři oceňují Jalonenovu nominaci neokoukaných tváří, kterými jsou obránce Kučeřík a útočníci Hrabík, Adam Najman a Voženílek.

Reklama