Hlavní obsah

Neskutečná energie, obdivuje Spartu v pohárovém derby Straka a říká: Slavii chybí olej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeho srdce zaplesalo. Stejně jako všech fanoušků fotbalové Sparty Praha, když letenský klub ve čtvrtfinále Mol Cupu v nejslavnějším tuzemském zápase porazil Slavii Praha. Triumfoval ve vzájemných duelech podruhé v řadě, tentokrát však jednoznačně a dvoubrankový rozdíl byl pro červenobílé vlastně milosrdný. I proto byl trenér a bývalý reprezentant František Straka nadšený, když v podcastu Bodlo na webu Sport.cz hodnotil postup Sparty do semifinále druhé nejsledovanější domácí soutěže.

Upoutávka na fotbalový podcast Bodlo s Františkem StrakouVideo: Sport.cz

 
Článek

„Sparta předvedla neskutečnou energii. Z celého jejího týmu doslova sálala," rozplýval se Straka, který se Spartou čtyřikrát vyhrál ligovou soutěž jako hráč a později klub coby trenér dovedl k triumfu právě v tuzemské pohárové soutěži.

„Když Sparta v úvodním jarním kole remizovala v Českých Budějovicích, postrádal jsem v její sestavě lídry. Ale při utkání v Edenu je Sparta měla. Ladislav Krejčí mladší byl naprosto dominantní, skvělý byl i Ondřej Čelůstka nebo Lukáš Pešek," chválil jednotlivce Straka.

„Jsem rád za tah Pavla Vrby, který nasadil ve velké míře odchovance Sparty," připomínal Straka, že v konečném součtu do pohárového derby v rudém dresu naskočilo deset fotbalistů, kteří prošli mládežnickými týmy letenského klubu. „Mohla by to být správná cesta. Neříkám, že nemají přicházet zahraniční hráči, ale ti musí být rozdíloví. Nesmí být jen součástí mužstva," přemítal Straka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Pavel Vrba během derby na Slavii.

Za tápáním Slavie, která nevstřelila branku ve dvou po sobě jdoucích utkáních na domácí scéně poprvé od roku 2018, vidí absenci Stancia a Kuchty. „Rumunský záložník dával hře neskutečnou myšlenku. V jeho podání šlo o geniální řešení. Bohužel jeho nastavení je takové, že kde dostane více, tam jde," připomínal Straka, že Stanciu zamířil do čínského Wuchanu.

„Slavia bez něj sice hraje, ale je impotentní. Proti Karviné měla obrovské držení míče, ale efekt nulový. V souboji se Spartou si ale nepřipravila ani mnoho šancí. Připadalo mi to, jako když někteří hráči Slavie netuší, kde se mají pohybovat, kde mají hrát. Vždyť v minulosti se dostávali z krajů ke kvalitním centrům nebo dobrým zpětným přihrávkám. Ale teď když se tam její hráči dostanou, nemají nabídku, komu přihrát. Přišlo mi, že se ze hry Slavie vytratila lehkost," všímal si Straka.

Je zvědavý, jak si povedou oba nejslavnější tuzemské kluby v nadcházejících soubojích. Mají pekelný program. Spartu čeká doma Plzeň, pak souboj s Partizanem v Konferenční lize. Slavia cestuje k utkání na Slovácko, v Konferenční lize nastoupí proti Fenerbahce Istanbul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér František Straka v akci.

„Sparta měla v minulosti v defenzivně problémy. Dvě čistá konta tým určitě povzbudí. Navíc v ofenzivě má velký potenciál. Jen se tým nesmí proti Viktorii bát hrát, je třeba drzosti, současně disciplinovanosti," dumal Straka, jenž bude zvědavý, jak Slavia probudí ofenzivu: „V posledních sezonách platilo, že Slavia byla mašina na góly. Po přípravě s Ostravou všichni počítali, že pojedou dál. Ale asi v Edenu nemají správný olej," usmál se Straka při vidinou nadité fotbalové nabídky dnů příštích.

Reklama

Související témata: