Hlavní obsah

V takovém zápase by nám Stanciu pomohl, cítili slávisté. Proč střídal Madsen v poločase?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavia se učí hrát bez špílmachra Nicolae Stanciua, který je na odchodu do čínského Wu-Chanu. Napoprvé jí to pořádně zaskřípalo, proti Karviné postrádala ve své hře překvapení i myšlenku a s posledním celkem ligy senzačně padla v Edenu 0:1. „Chyběl nám hráč, který by to dokázal vzít na sebe,“ vypozoroval trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Slávistický záložník Mads Emil Madsen v souboji s karvinským záložníkem Adamem Jánošem.

Článek

Už během podzimu si červenobílí ověřili, že bez Nicolaeho Stanciua dokážou hrát. Jenže variantu bez tvořivého rumunského reprezentanta testovali hlavně v zápasech proti silnějším soupeřům. Proti Karviné museli v sobotu odpoledne dobývat hustě a pozorně střeženou branku hostí. A nešlo jim to.

„Chyběl nám nadstandardní výkon od některého z ofenzivních hráčů, který ve chvíli, kdy se tam nemůžeme dostat, udělá nějakou věc. Dá například gól ze standardní situace nebo na sebe udělá faul v poslední třetině hřiště. Zkoušeli jsme průnikové přihrávky, které nám ale nešly," vypočítával rozmrzelý slávistický kouč Trpišovský po šokujícím výbuchu a prohře 0:1 s týmem, který se radoval z první výhry v probíhajícím ligovém ročníku.

Přesně do takového typu zápasu by se schopnosti Stanciua hodily. „Samozřejmě že nám v těchto utkáních hodně pomáhal. Dokázal vymyslet finální přihrávku, strhnout na sebe pozornost," uvědomoval si velitel lavičky červenobílých.

„Nico je jeden z nejkreativnějších hráčů, co tady byl. V tomhle zápase by nám samozřejmě pomohl," souhlasil kapitán červenobílých Petr Ševčík. „Ale už tady není a my se musíme ohlížet na sebe a snažit se ho nahradit," zavelel šikovný záložník, jehož zodpovědnost nyní ještě vzrostla.

V první půli nastoupil po Ševčíkově boku, spíš ještě o něco výš dánský legionář Mads Emil Madsen. Reference na něj chodily během zimní přípravy dobré, sedla mu i generálka proti Baníku Ostrava, jenže s Karvinou se neprosadil. Chyběl mu větší drajv, přínos, byť jednou docela šikovně zakončil.

Na place vydržel jen poločas, Trpišovský o přestávce Madsena vystřídal. „Ale výkonem nezklamal," ujišťoval slávistický stratég. „Trochu to odnesl, protože jsme chtěli udělat změnu. Chtěli jsme na pozici podhrotového hráče posunout Ondru Lingra. Dělali jsme to se záměrem, abychom před bránu soupeře dostali více hráčů do vápna. Chtěli jsme také vsadit na takovou typičtější desítku," vysvětloval Trpišovský s tím, že se plánoval na pravé straně opřít o spolupráci Alexandra Baha s čerstvým Lukášem Masopustem.

Efekt se ale nedostavil, Slavia se v průběhu druhého poločasu horšila, Peter Olayinka navíc nedal penaltu. Střed pole se pak ještě víc změnil, když se po hodině hry stáhnul Tomáš Holeš na stopera a post defenzivního záložníka převzal Daniel Samek.

Stále ještě sedmnáctiletý talent ale lacinou ztrátou započal gólovou akci Karviné. „On je výborný fotbalista, myslím si, že nebude problém, aby se z toho oklepal. My mu s tím samozřejmě pomůžeme. Jsme jeden tým, každý dělá chyby a občas se někomu nedaří. Lámat si hlavu z jednoho zápasu je podle mě nesmysl," podpořil mladšího spoluhráče Ševčík.

Samek pak nebyl viditelně v pohodě. „Je pravda, že se mu pak ve zbytku zápasu tolik nedařilo. V některých situacích byl nepřesný. Sice míč ztratil, ale s tou situací jsme si měli poradit. Zakončoval úplně volný hráč, musíme u něj být," viděl více chyb Trpišovský.

Reklama