Hlavní obsah

GLOSA: Deset odchovanců dalo Slavii mat. Sparta razí jinou linii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikoliv sedmička či třináctka, ale desítka byla pro sparťany v Edenu šťastná. Přesně tolik odchovanců včetně debutanta Suchomela trenér Pavel Vrba na soupisku k derby nejen zapsal, ale postupně je také všechny na trávník poslal. A s jejich vydatnou pomocí oslavil postup do semifinále domácího poháru. Jistě, roli sehrál i početný seznam absencí. Příklon k vlastním zdrojům je ovšem v poslední době jasně patrný. Slavia nenabídla odchovance žádného a double neobhájí, zatímco rival o ně může nadále usilovat.

Foto: Sport.cz s využití ČTK

Zklamaní hráči Slavie na kolenou, vzadu radující se sparťané.

Článek

Nula ku dvěma na góly, nula ku deseti na odchovance. Jde jen o jeden dílek mozaiky, z níž se poskládal celkový výsledek. Ale zajímavý, určitě stojí za zamyšlení.

Spartě totálně zkrachoval rozmařilý projekt internacionalizace s početnou armádou cizinců. Nic jí nevynesl, jen dlouholeté problémy. Sportovní ředitel Tomáš Rosický se až donedávna těžko zbavoval neblahého dědictví. Přemrštěných smluv hráčů, kteří už ani nenastupovali.

Aktuální kádr se více blíží jeho gustu. Zkušený trenér Pavel Vrba nemá ve zvyku velký průvan v každém přestupním období. Po letním angažování křídel Peška s Haraslínem se snaží o stabilizaci a postupně zařazuje mladíky ze strahovské akademie, stejně jako jeho předchůdce Václav Kotal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Debutant Martin Suchomel ze Sparty během utkání čtvrtfinále MOL Cupu na Slavii.

Postupně se narovnává i postoj vždy kritických fanoušků ke svému klubu. Internacionální Sparta už nebyla tak úplně jejich, týmu postavenému na vlastních základech snáze něco prominou.

Vyhráno ještě letenský tým zdaleka nemá, ale výsledky přicházejí. V derby určitě. Na podzim Sparta porazila v lize rivala poprvé od března 2016 a 14 soutěžních derby bez výhry. A teď v MOL Cupu dokonce poprvé od května 1996 a šesti marných pohárových pokusech.

Pro Slavii začalo jaro šokem. Porážkou s poslední Karvinou, teď krachem v derby, po němž neobhájí pohárovou trofej. Ve dvou domácích zápasech ani jednou neskórovala. Po odchodu produktivní dvojice Kuchta, Stanciu hledá optimální automatismy mnohem složitěji, než se ještě po úspěšné generálce s Baníkem zdálo.

Sešívaní nejsou na startu jara produktivní a kreativní. Ani defenziva se v derby nevytáhla. Rudí vedle dvou vstřelených gólů ještě třikrát běželi sami na brankáře. Takový Ousou, objev podzimu, vyhořel proti Spartě úplně stejně jako v lize na Letné.

Stanciu chybí jako virtuos, který na české scéně nabízel mimořádné myšlenky, pasy, finální přihrávky i vlastní zakončení. Kuchta nejen jako kanonýr, ale také pracant, dříč a darebák, který se uměl každému soupeři dostat pod kůži.

Kuchta byl posledním odchovancem v základní sestavě a jeho odchodem nastal Slavii i jeden praktický problém. Na seznamu pro Konferenční ligu byl v kvótě povolených hráčů mimo soupisku, takže pro jaro sešívaní o jedno místo přišli.

O hráče nemá český mistr nouzi, naopak. Na odchody dokáže pokaždé zareagovat. Jako teď v zimě, kdy Slavia přeplatila Spartu a přivedla z Baníku rychlíka Sora, také Fila s Juráskem z Mladé Boleslavi by měli zaručovat dlouhodobou perspektivu.

Faktor vlastní krve ovšem momentálně pokulhává. Kuchta tak dlouho vandroval po hostováních, až si návratu patřičně cenil a vydal ze sebe nečekané. Pešek s Wiesnerem či Pulkrabem jsou na druhé straně barikády přesně stejným případem, a jak si je Vrba pochvaluje.

Á propos desítka. Možná není úplně náhodou, že Sparta s deseti Čechy a jedním Bulharem v základní sestavě působila v Edenu soudržněji než nečekaně nesourodá Slavia se sedmi národnostmi v jedenáctce. Sešívaní samozřejmě udělali s cizinci v minulých úspěšných sezonách výborné zkušenosti. Jen jestli jich teď při hledání optima není na úkor odchovanců přece jen trochu moc.

Reklama