Hlavní obsah

O Jágrově hokejové duši, Rulíkově umu vysvětlit, proč nejede Haas či vnukovi Josefa Augusty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemský hokej tento týden není jen o prošustrovaných milionech na svazu, ale i o samotné hře. Národní tým odehraje nový turnaj jménem Švýcarské hokejové hry, v němž vzhledem k duelu ve Finsku hned dvakrát narazí na domácí celek, reprezentační dvacítka zase už odjela do Kanady, kde ji na přelomu roku čeká světový šampionát. A byť teď extraliga odpočívá, tak stále rezonuje comeback Jaromíra Jágra. Také tyto události rozebírají v pravidelném podcastu Za mantinelem reportéři Sport.cz Martin Kézr a Robert Sára.

Upoutávka k podcastu Za mantinelem - tentokrát o prošustrovaných milionech na svazu či reprezentační nominaci Video: Sport.cz

 
Článek

Týden nabitý hokejovými událostmi začal pondělním oznámení české nominace na světový šampionát hráčů do 20 let. Kouč Radim Rulík má k dispozici hned 19 plejerů, kteří si už v minulosti na „dvacítkách" zahráli, což dává naději, že by z toho tým mohl výrazně profitovat.

Sám Rulík ale varuje, že u juniorské kategorie je mnohem důležitější srdce a nastavení hlavy než zkušenost. A vzpomíná na šampionát v roce 2000, na který Slováci přijeli s kádrem, v němž byla řada držitelů bronzových medailí z předchozího mistrovství. Leckdo je tipoval na finále, jenže oni se až v prodloužení posledního zápasu zachránili v elitní skupině. A Češi, kteří dostali od svazového šéfa úkol udržet se, se stali mistry světa.

Rulík zároveň na tiskové konferenci čelil otázce, proč v nominaci opomenul Oskara Haase, produktivního 19letého útočníka z Chance ligy. A typově to byl obdobný dotaz, jako když o týden dříve měl Kari Jalonen vysvětlit, proč v reprezentaci nehraje Dominik Lakatoš. A zatímco Jalonen to odbyl slovy, že nebude komentovat žádného hráče, který v týmu není, tak Rulík v poklidu popisoval.

„Na turnaji v Porubě se k ničemu moc nedostal, moc nehledal spoluhráče, nebyl konstruktivní, jak bych si u centra představoval. Bruslařsky to bylo horší. Vzal to za ten konec, že udělá body a tím na sebe upozorní. Ale to nebylo pro mě prioritní, což jsem hráčům i říkal. Hlavní je, jak zapadnou do systému, který chceme hrát."

Jalonen tou dobou musel udělat rychlé změny v nominaci na Švýcarské hokejové hry, protože se kvůli zranění omluvila hned čtveřice hráčů. A třeba takový Jiří Smejkal musel kvůli bleskovému povolání trénovat v šest let staré výstroji, protože tu současnou nechal ve Švédsku, protože do Česka původně odjel na krátkou dovolenou. V kádru, který se od čtvrtka do neděle postupně utká s Finskem, Švýcarskem a Švédskem, jsou ale i dva zajímaví nováčci.

Tím prvním je Kryštof Hrabík, který od léta restartuje svou kariéru v Plzní, tím druhým Adam Najman, vnuk Josefa Augusty. A na srazu upřímně říkal: „Myslím, že by byl děda pyšný, kam jsme to s bráchou dotáhli."

Podcast Za mantinelem ale neopomíjí ani extraligové dění, které v neděli rozvířil návrat Jaromíra Jágra do sestavy Kladna. Bylo to ojedinělé vystoupení, nebo definitivní comeback? Také o tom mluví reportéři Sport.cz.

Reklama