Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Sparta předběhla svůj vývoj, Slavia má skvěle nakročeno, říká Mikolanda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karty před jarní částí jsou na čele fotbalové Fortuna ligy rozdány jasně. Slavia sice ztrácí na vedoucí Spartu pět bodů, má ale o zápas méně. Třetí Plzeň, byť také s jedním duelem k dobru, už počítá manko patnáctibodové. „O titul už budou bojovat jen pražská S,“ říká v pořadu Přímák na Sport.cz trenér a bývalý mládežnický reprezentant Petr Mikolanda.

Přímák s Petrem MikolandouVideo: Sport.cz

 
Článek

V minulé sezoně se po podzimu na čele ligy vyhřívali Západočeši před Slavií, všem ale na jaře vypálila rybník lepšící se Sparta. Podobný zvrat v nadcházejících měsících Mikolanda neočekává.

„Sparta i Slavia mají skvěle nakročeno, mohou točit dvě skoro stejně kvalitní jedenáctky a jsou od zbytku ligy odskočeny. I oproti Plzni, která ale vždy dokáže z minima vytěžit maximum a se zajímavými posilami může vystrčit růžky. O titul však budou bojovat jen pražská S,“ má jasno mimo jiné televizní expert O2 TV Sport.

Oba pražské týmy jsou prý zase o rok zkušenější, proto si náskok pohlídají. „Sparta předběhla svůj vývoj tím, že získala titul. Kdyby v minulé sezoně skončila druhá, tak se teď ještě víc bavíme, že udělali neuvěřitelný pokrok. Mají skvělé posily i v realizačním týmu. Připadá mi, že vše má hlavu a patu. Před čtyřmi lety se o Tomáši Rosickém říkalo, jak je to špatný manažer, ale ukazuje se, že potřeboval čas,“ chválí Mikolanda mimo jiné sportovního ředitele Letenských.

Do konce základní části zbývá 11 kol a je možné či dokonce pravděpodobné, že rozhodne závěrečná nadstavba. V ní se (nejspíše) odehraje ještě jedno derby a právě pořadí po 30. kole určí, kdo získá výhodu domácího prostředí.

Jaro bude také ve znamení mezinárodního srovnání. Sparta a Slavia se těší na play off Evropské ligy a Plzeň té Konferenční. Všechny tři týmy jsou také ve čtvrtfinále MOL Cupu, pražská S dokonce hrají na konci února spolu. Pro Plzeň je to přesně 10 let od doby, kdy naposledy začínala jaro ve třech soutěžích.

„Chci, aby si lidé uvědomili, že tři mančafty v jarní Evropě jsme opravdu dlouho neměli. Klobouk dolů, není to samozřejmost, ale nadstandard. Plzeň bude herně překvapovat, může kousat,“ říká Mikolanda.

„Má odstup, ale líbí se mi, jakým způsobem tým přebudovává. Na začátku sezony byl její fotbal pomalejší a zdlouhavější. Teď s mladšími hráči je daleko dynamičtější, i když s chybami nejen taktickými. Ale od toho je tam trenér Miroslav Koubek. Plzeň může na jaře opravdu získat nejvíce ligových bodů, i když na titul to už nejspíš nebude,“ dodává.

Všechny tři týmy v zimě posilovaly. Sparta přivedla záložníka Markuse Solbakkena a útočníka Indrita Tuciho, Slavia stopera například Davida Zimu, univerzála Ondřeje Zmrzlého nebo z Plzně gólmana Jindřicha Staňka. Na západě Čech už naopak trénují mladí záložníci Lukáš Červ s Matějem Valentou.

A pak je taky ještě jeden velký příchod. „Uvědomme si, že nejlepší nákup Plzně je skaut Jan Říčka do managementu klubu. Neskutečně erudovaný člověk, chytrý, umí jednat s hráči, má je výborně naskautované. Ten by měl být zmíněný jako první,“ podotýká Mikolanda s tím, že i Viktoriáni se musí ohlížet. Na záda jim šlapou Slovácko, Olomouc, Baník nebo Mladá Boleslav.

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama