Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Sparta? Dala krásné góly, ale unikla vyloučení. A měla proti ní být penalta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalisté Sparty a Slavie se naladili na vstup do pohárové Evropy tříbodovým ziskem ve Fortuna lize. Experti však trochu krotí nadšení. Letenští sice porazili Pardubice 5:2 a Slavia si poradila se Zlínem (2:1), ale opatrnost je na místě. „Při vší úctě k soupeřům, až souboje v Evropě budou měřítkem," naznačuje trenér Stanislav Levý v pořadu Přímák na Sport.cz. S Janem Malým, šéfem fotbalové sekce Sport.cz, se shodne na tom, že Sparta střílela krásné branky a Slavia měla hodně šancí. „Je třeba vidět, že proti Spartě se měla kopat penalta a zákrok Kairinena byl podle mě na červenou," našel kaz na výkonu mistra.

Hostem pořadu Přímák byl fotbalový trenér Stanislav Levý.Video: Sport.cz

 
Článek

Sparta i Slavia mají po třech kolech Fortuna ligy plný bodový zisk a fanoušci jsou řádně nažhavení na jejich vstup do pohárové Evropy. Letenští už v úterý nastoupí na půdě FC Kodaň. Jak se povedlo naladit týmu Briana Priskeho na důležitý duel? „Sparta dala krásné góly, ale Pardubice jí nebyly důstojným soupeřem," myslí si zkušený kouč. „S Olomoucí to také doma zvládla bez problémů, ale ve Zlíně se k výhře protrápila a také ve druhé půli byla vidět ze strany střídajících hráčů určitá laxnost a ztráta koncentrace."

Pardubický kouč Radoslav Kováč se po utkání zlobil za výkon na svůj tým. Zároveň byl ale hodně kritický k výkonu rozhodčího Klímy, o němž tvrdil, že se choval arogantně. Vadily mu také dva výroky, kdy uchránil Letenské. „Situace u neodpískané penalty po zákroku Krejčího a nepotrestání zákroku Kairinena byly důvodem k podrážděnosti trenéra Kováče. Ohledně toho, zda tam bylo nějaké arogantní chování, na to nedokážu odpovědět," řekl bývalý československý reprezentant.

Novinář Jan Malý měl dostatečnou možnost prohlédnout si ze záznamu zmíněné problematické situace a domnívá se, že sudí v obou případech pochybil ve prospěch Sparty. „Penalta byla podle mě jasná. U Kairinena je to složitější, výklad je tam poměrně široký. Za mě to ale byl zákrok na červenou kartu. Byl to nebezpečný zákrok, kdy šly kolíky na kotník," tvrdí expert ve studiu Sport.cz. Oba muži ve studiu Sport.cz se shodují, že dostávají příležitost v nejvyšší soutěži méně zkušení sudí. „To ale není omluva, aby neřídili zápasy konzistentně," dodává Malý s tím, že třeba Dalibor Černý si s píšťalkou vede velmi dobře a má respekt týmů.

Co se týče vicemistra z Edenu, pro něj byl největší překážkou při výhře 2:1 zlínský gólman Dostál. „Z deseti možných bych mu dal deset bodů. Byl fantastický," přiznává Levý, který ocenil sešívané za to, do kolika šancí se během duelu dostali. „Samozřejmě vyniklo i to, kolik šancí Slavia nedala. A také mě zarazilo, že když se povedlo Zlínu snížit na 1:2, tak ho pustili domácí ještě do dvou pološancí," dodává s tím, že proti Slavii hrál i hodně špatný terén, který se během duelu ještě zhoršoval.

Řeč během Přímáku byla také o vystoupení Viktorie Plzeň, která nasadila proti Baníku Ostrava výrazně obměněnou sestavu. Událostí kola pak bylo otevření nového stadionu v Hradci Králové. Votroci nasázeli Českým Budějovicím pět branek a pokřtili vysněný stánek výhrou 5:1. Kazem pak penalta odpískaná po pádu Pilaře. Experti se rovněž vyjádřili k blížícím se zápasům tria Sparta, Slavia, Plzeň v pohárové Evropě. „Největší chybou Sparty by bylo, kdyby jela do Kodaně jen bránit," myslí si Levý. Naopak soupeře Slavie z Ukrajiny hodnotí jako hratelného. „Tým Dnipro přišel o nejlepšího střelce, věřím, že by to neměl být pro Slavii nepřekonatelný soupeř."