Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Na Spartu padla krize. Plzeň proti Slavii nic nevypustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Sparta v lize klopýtla doma s Mladou Boleslaví a po remíze přenechala první flek Slavii, která si svým klasickým strojovým výkonem v Edenu poradila s Klokany. Letenským zlomil vaz nesmyslný zkrat Angela Preciada, po kterém byl sparťanský křídelník vyloučen, podruhé v krátké době. Priske situaci vyřeší interně, je ale otázkou, jestli by se sparťané neměli kolumbijského fotbalisty zbavit a pokusit se ho prodat do Turecka, kde by o něj i přes jeho nedisciplinovanost mohl být zájem. Ostrava a Liberec ukázaly, že mají výbornou formu. Sedmadvacáté kolo navnadilo fanoušky na napínavý závěr sezony, čeká nás její atraktivní vyvrcholení.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Sparťanští fotbalisté v čele s kapitánem Ladislavem Krejčím po remíze s Mladou Boleslaví

Článek

Sparta ztratila body po remíze s Mladou Boleslaví (1:1). V podání Letenských to byl jeden z nejhorších prvních poločasů v poslední době. Domácí neměli myšlenku, chyběl nápad, nebyla tam ani rychlost. Pohyb bez míče nebyl vůbec dobrý. Ale nebylo to jen o sparťanech, Boleslav byla připravená velmi dobře. Na Letenské zjevně padla určitá krize po náročném programu.

Ve druhé půli se obraz hry změnil, Sparta začala tlačit, zvedla se, pak ale přišel nepochopitelný zkrat v podání Preciada, který měl na zbytek zápasu obrovský vliv. Priske řekl, že se to bude řešit interně, důležitější ale je, že jeho absence bude velké oslabení pro celý tým, protože kolumbijský fotbalista kvalitu má. Je otázka, jestli by Sparta neměla Preciada po sezoně raději zpeněžit, protože hlavně v Turecku o něj bude zájem.

Každopádně to, kolik Sparta v sezoně dostala červených karet, je opravdu zarážející. Agresivita a hra ve vysoké intenzitě jsou určitě vítanými elementy ve hře Pražanů, devět červených karet je ale prostě moc. Na tom musejí na Letné určitě zapracovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Rozhodčí Karel Rouček vylučuje Angela Preciada ze Sparty.

Sešívaní mají našlápnuto

Sešívaní si doma poradili s Bohemkou 2:1 a dostali se na první místo. Zápasy v Edenu si jsou hodně podobné. Slavia jede hodně strojově a ladí formu na závěrečný program. V Jindřichu Staňkovi našla obrovskou oporu, nejenže skvěle chytá, ale je i výraznou osobností a na trávníku je to znát. Jistota vzadu je pro celý tým obrovsky důležitá a Slavia se na Staňka může spolehnout.

Sešívaní umí utkání zlomit s narůstajícím počtem odehraných minut. Stále hrají ve vysoké intenzitě, zatímco soupeři, kteří běhají většinou bez balonu, postupně tahají nohy. Je vidět, že slávisté mají obrovské zkušenosti z Evropy a že je dokáží zužitkovat.

Plzeň ligu dohrává, zápas proti Slavii ale nevypustí

Plzeň ztratila po bezbrankové remíze v Karviné. Viktorka musela mít v podvědomí, že ji čeká čtvrtfinále Konferenční ligy proti Fiorentině. Chtěli zápas zvládnout v klidu a bez zdravotních komplikací, což se bohužel nepodařilo, protože Honza Sýkora si odnesl nepříjemné zranění. Plzeň měla zápas pod kontrolou, domácí hráli hodně bojácně. Ve druhém poločase do toho šlápli, remíza ale byla pro oba kluby zasloužená.

Plzeň teď čekají tři těžké zápasy, nejprve s Fiorentinou, pak se Slavií a následně odveta s italským velkoklubem. Navzdory tomu, že Plzeň má defacto třetí místo jisté, věřím, že proti Slavii se bude chtít vytáhnout. Slavia je také evropským klubem, takže to Koubek a spol. můžou brát jako trojzápas evropského formátu.

V Sigmě to vře, pomoct může nový majitel

Sigma je pod dekou, potvrdilo se to ve Zlíně, kde Hanáci prohráli 2:3 a připsali třetí porážku v řadě. To, co se teď v Olomouci děje, je důsledek toho, jak vedení s klubem zachází. Dva sestupy v minulosti (2013/14 a 2015/16 pozn. red.) zjevně nebyly dostatečným varováním. Klub sice dostal v poslední době nový impulz a hrál nahoře, přesto se ukazuje, že to tam nefunguje tak, jak by mělo.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Tom Slončík a Antonín Fantiš ze Zlína se radují z gólu proti Olomouci.

Jediné řešení stávající situace se jeví v prodeji klubu, příchodu nového majitele a nastolení nové vize. Taková tradiční značka s kvalitní mládežnickou základnou se takovýmto způsobem nemůže prezentovat. Kvalitní infrastruktura, mládež, akademie to všechno v Sigmě je na dobré úrovni. Potenciální nový vlastník (americká společnost Blue Crow Sports Group pozn. red.) v tomhle určitě vidí velký potenciál.

Liberec má výbornou formu a předpoklady k tomu vrátit se mezi špičku

Liberec je zářný případ toho, jak to může vypadat. Slovan vyhrál 4:1 nad Slováckem. Na hodnocení fungování pod novým majitelem uplynula ještě krátká doba. Všechen respekt panu Karlovi, který klub prodal po 28 letech, přesto se nelze zbavit dojmu, že Severočeši v poslední době spíše stagnovali a tribuny byly prořídlé. Je dobře, že do fotbalu vstupují nové tváře, které mají vizi. Ondřej Kania je mladý svěží vítr, který toho přes svůj věk hodně dokázal, vydělal spoustu peněz a Slovan chce obléct do moderního hávu.

Že je Slovan na dobré cestě se se Slováckem potvrdilo. Celou sezonu hraje Liberec velmi dobře, což ukázal na Spartě i na Slavii, kde předvedl dobré výkony. Kozlova družina má, co se týče aktuální formy, velmi dobře našlápnuto, aby pokukovala po příčkách nahoře zajišťující start v předkolech evropských pohárů. Pod Ještědem jsou předpoklady, aby se klub vrátil do české špičky.

Baník má vzrůstající formu, ale…

Baník potvrdil vzrůstající formu, a že na hřištích soupeřů je v této sezoně jedním z nejlepších celků. Ostrava vyhrála v Jablonci po osmnácti letech (3:2). Přesto poslední výsledky Baníku nelze přeceňovat, protože v této sezoně Slezané z dobré cesty nejednou sešli a následovala série horších výsledků. Ostravě se hlavně doma moc nedaří, ačkoliv minulé utkání ve Vítkovicích s Teplicemi zvládla.

V Jablonci domácí prospali začátek, dokázali se ještě do poločasu vrátit do zápasu, pak si dal ale Tekijaški smolného vlastňáka a Severočeši už v závěru dokázal jen snížit. Fotbal to byl ale navzdory špatnému terénu velmi slušný. Baník mezi TOP 6 jednoznačně patří a je dobře, že tam jako jedna z nejtradičnějších českých značek aktuálně je.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Jiří Boula z Ostravy a Miloš Kratochvíl z Jablonce.

Teplická deka, Pardubická ztráta

Teplice podlehly Hradci 0:1. Trochu na ně padla deka, ačkoliv zápas z jejich strany úplně špatný nebyl. Duel proti Votrokům hodně ovlivnila chyba Grigara ze šesté minuty, po které skóroval Vašulín. Stane se, domácí měli devadesát minut na to botu odčinit, Hradec hrál ale obětavě a Teplice nevyužily šance, které měly. Severočeši udělali pod trenérem Frťalou obrovský progres během posledních dvou sezon, s výsledky teď sice spokojení být nemůžou, jejich hra ale oproti letům, kdy se plácali dole, nějak vypadá.

Pardubice nezvládly závěr záchranářského souboje s Českými Budějovicemi a body se dělily po remíze 1:1. Východočeši už poněkolikáté v sezoně ztratili dobře rozehraný zápas. Co se týče sporné situace z 52. minuty, kdy na zemi v pokutovém území skončil Patrák, rozhodčí to vyhodnotil dobře. Dotek Králíka byl spíš lehčí, než aby to hráče tolik rozhodilo.

Navzdory tomu, že šlo o souboj ze dna tabulky, byl v Pardubicích k vidění parádní fotbal. Na obou týmech je vidět rukopis mladých progresivních trenérů, ať už je řeč a Radoslavu Kováčovi nebo Lerchovi s Kladrubským, kteří se chopili kormidla v Dynamu se ctí, a záchrana v lize je pro klub stále reálným scénářem.

Reklama