Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Strašné. Vrba musel zažívat obrovský šok, říká trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalový Zlín se topí v těžké depresi. Trudnou náladu v Baťově městě ještě víc prohloubila rekordní víkendová přestřelka s Mladou Boleslaví, která porazila soubor trenéra Pavla Vrby nevídaným výsledkem 9:5. „Takový zápas se odehrajete jednou za mnoho let. Pro Zlín je to malá sportovní tragédie. Dostat doma devět gólů, zvlášť v situaci, ve které se nachází, je strašné,“ říká v pořadu Přímák na Sport.cz trenér David Horejš, který naposledy působil v Jablonci. Pořad se natáčel ještě předtím, než Vrba v pondělí ve Zlíně skončil.

Přímák s Davidem HorejšemVideo: Sport.cz

 
Článek

Ačkoliv Horejš podobně divoký zápas nezažil, dokáže si dobře představit, co šéfové laviček prožívají. Především ten, který prohraje. „Pavel Vrba musel zažívat obrovský šok. Ty góly, co Zlín dostal, jsou pro trenéra hrozné. Byly strašně laciné, dalo se jim předejít. Šlo o hrubé chyby hráčů nebo systémová selhání,“ zmínil šestačtyřicetiletý kouč.

Ševci přitom vedli o poločase 2:1, hned po přestávce zvýšili na 3:1. Boleslav následně nasázela během jedenácti minut čtyři góly. Zápas se pak rozjel tak, že skoro nikdo nebránil. A když už, tak velice špatně.

„Pro Zlín to musí být hodně složité. Dostal sedm gólů s Plzní, pět na Baníku, teď devět. To je strašně moc. Pokud chcete pomýšlet na lepší výsledky, hra do defenzivy je základem. Ta byla v tomhle zápase hodně slabá, chyby byly strašné,“ kroutil hlavou Horejš.

Zlín se nachází v mizerné situaci, v tabulce je přikován na posledním místě tabulky. Trenér Vrba bezprostředně na otázku ohledně svého konce neuměl víc odpovědět. „Je to otázka na debatu s lidmi z klubu, jakou cestou bude chtít do budoucna jít,“ odvětil devětapadesátiletý kouč na tiskové konferenci. Schůzka s vedením klubu proběhla v pondělí, Vrba po ní ve funkci skončil.

Může se mužstvo probrat? „Teď se o tom všem musí bavit v kabině na rovinu, ukázat si ty věci, pojmenovat si je. A to platí i pro hráče, aby si to řekli mezi sebou. Je důležité, aby prapor zvedli zkušení hráči. Myslím, že takových je ve Zlíně dost - jako Vukadinovič, Fantiš, Simerský, Didiba, Reiter a další. Každý musí začít u sebe, bavit se o tom, umět přijmout i kritiku a začít od základních věcí,“ vypočetl bývalý trenér Českých Budějovic nebo Jablonce.

Základem je určitě defenziva. „Zlín odehrál do defenzivy i dobré zápasy. Například se Spartou prohrál jen 0:1 a hrál organizovaně,“ zmínil Horejš. Nulu udrželi Ševci jen jednou, v předešlém kole na Bohemians (0:0).

Takový příděl by zamával s kýmkoliv, parta kolem Dominika Simerského potřebuje vyčistit hlavy. „Na psychiku je to samozřejmě těžké. Hráči budou mít hlavy dolem ale musí se z toho dostat sami. Jiní hráči teď nepřijdou,“ podotkl Horejš.

O pomoc sportovního psychologa by ale nevolal. „Spíš si myslím, že si hráči sednou sami. Nemyslím, si, že tady je to nastavené tak, že by tomu (psycholog) pomohl. Musí si to dobře rozebrat, naladit pozitivní atmosféru, správně si vše pojmenovat. Říct si, co potřebují slyšet, ne co chtějí slyšet. A věřit, že se vše v dalších zápasech zlepší. Můžete třeba vyhrát 1:0 a otočí se to,“ dodal trenér, který v lize dosud odkoučoval 133 utkání.

Reklama